Hyppää sisältöön

Chilen alkuperäisväestö vaatii oikeuksiensa kunnioittamista

Chilen vankiloissa olevat mapuche-intiaanit ovat olleet syömälakossa kohta kaksi kuukautta. He vaativat oikeutta tavanomaiseen oikeudenkäyntiin diktatuurinaikaisen terroristilain soveltamisen sijaan.

Mapuche-intiaanit marssivat Chilen pääkaupunki Santiagossa lokakuussa 2007 soittaen perinteisiä Kultrun-soittimia. Marssijat vaativat Chilen hallitusta suojelemaan alkuperäisväestön oikeuksia. Kuva: Claudio Reyes / EPA

Samaan aikaan kun pohjoischileläiset kaivosmiehet kamppailevat hengestään maailman tiedotusvälineiden parrasvaloissa, etelän selleissä hengestään kamppailee 32 mapuche-kansaan kuuluvaa vankia. He ovat olleet syömälakossa yli 50 vuorokautta vastalauseena oikeudelliseen kohteluunsa.

Mapuche-intiaanien tiedottaja María Tralcal kertoo puhelinhaastattelussa Temucon kaupungista, että syömälakkolaisten kunto alkaa olla jo heikko.

- Monet heistä ovat menettäneet paljon painoa, jopa 18 kiloa. He tuntevat olonsa fyysisesti heikoksi, mutta taistelutahtoaan he eivät ole menettäneet.

Chile soveltaa edelleen mapuche-intiaaneihin Augusto Pinochetin sotilasdiktatuurin aikaista terroristilakia. Se merkitsee kovennettuja rangaistuksia, pitkiä vankeusaikoja ennen oikeudenkäyntiä sekä nimettömien todistajien käyttöä, mikä monesti johtaa tekaistuihin todisteisiin.

Lakia sovelletaan ainoastaan yhteen etniseen ryhmään, mapuche-kansaan. Monet ihmisoikeusjärjestöt pitävätkin vankiloissa olevia mapuche-intiaaneja poliittisina vankeina. Heitä on tällä hetkellä vankiloissa puolisen sataa.

Keskiviikko on mapuchejen toimintapäivä ympäri maailman

Mapuche-kansan monisatavuotinen taistelu valloittajia vastaan on kärjistynyt viime vuosikymmeninä, kun heidän mailleen eteläiseen Chileen on virrannut metsä-, kaivos- ja energiateollisuutta, jotka kaikki kärkkyvät mapuchejen ikiaikaisia maita. Mapuchejen väkivaltaiset yhteenotot virkavallan kanssa ovatkin käyneet yhä yleisemmiksi.

- Mapuche-veljet ovat vankiloissa yhteiskunnallisen toimintansa vuoksi. He puolustavat maitaan, joista mapuche-kansan olemassaolo riippuu. María Tralcal vaatii rikoksista syytetyille mapucheille oikeutta tavanomaiseen oikeudenkäyntiin.

Mapuchet ovat Chilen suurin alkuperäiskansa, ja he asuvat Keski- ja Etelä-Chilessä. Heitä on Chilen väestöstä vajaat 10 prosenttia.

Myös Chilen ihmisoikeusinstituutti vaatii diktatuuria varten suunnitellun lain muuttamista.

- Kun kerran yritämme pelastaa pohjoisessa 33 kaivosmiestä, emme voi antaa 32 mapuchen menettää henkeään etelässä, sanoi ihmisoikeusinstituutin johtaja Lorena Fries.

Chile vahvisti noin vuosi sitten YK:n työjärjestön alkuperäiskansasopimuksen, jonka pitäisi taata alkuperäisväestön oikeus kulttuuriinsa ja perinteisiin maihinsa. Mapuche-tiedottaja María Tralcal sanoo, että sopimuksen vahvistaminen ei kuitenkaan muuttanut Chilen valtion sortopolitiikkaa mapuche-kansaa kohtaan.

Suomi ei ole vahvistanut alkuperäiskansasopimusta saamelaisten maakysymyksen vuoksi.

Suosittelemme sinulle