Hyppää sisältöön

Mirkka Lappalaisen Susimessu palkittiin

Filosofian tohtori Mirkka Lappalaisen kirja Susimessu - 1590-luvun sisällissota Ruotsi-Suomessa on saanut Urho Kekkosen 70-vuotisjuhlasäätiön tunnustuspalkinnon. Kirjaa kiitetään palkintoperusteluissa kieleltään rikkaaksi ja oivaltavaksi historiantutkimukseksi.

Lappalaisen kirja käsittelee 1500- ja 1600-lukujen vaihteen politiikkaa ja sen seurauksia Itämeren alueella. Juhlasäätiön hallitus toteaa palkintoperusteluissaan, että teos liikkuu suomalaisen ulkopolitiikan juurilla käsitellessään Ruotsin ja Puolan tapahtumia, joiden taustalla oli myös suhde Venäjään.

Kirjan sanotaan edustavan oivaltavaa historiantutkimusta, joka yhdistää suuret poliittiset linjat arkipäivän käytäntöön.

- Se luotaa Suomen aseman varhaista kehittymistä Itämeren yhteisössä, ja sillä on näin ajankohtainen ulottuvuutensa. Teos on tutkimuksena mielenkiintoinen, mutta myös kirjallisena tuotteena erinomainen. Se on kieleltään rikas ja erittäin sujuvasti kirjoitettu, säätiön hallitus kiittelee Lappalaisen tekstiä.

Palkinto on 2 000 euroa.

Presidentti Urho Kekkosen 70-vuotisjuhlasäätiö on jakanut tunnustuspalkintoja vuodesta 1973 alkaen kansainvälisiä kysymyksiä käsittelevien tutkimusten perusteella. Palkinto on annettu yhteensä 40:lle ansioituneelle tutkijalle. Aiemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa valtiotieteen tohtori Max Jakobsson, oikeustieteen tohtori Martti Koskenniemi ja professori Matti Klinge.

Suosittelemme sinulle