Hyppää sisältöön

Maailman kuuluisin skeptikko taipui ilmastonmuutoksen edessä

Maailman kuuluisimmaksi ilmastonmuutoksen epäilijäksi nimetty tanskalainen Björn Lomborg on muuttanut mieltään lämpenemisen aiheuttaman uhkan laajuudesta. Uusimmassa kirjassaan hän nostaa ilmastonmuutoksen ehkäisemisen ihmiskunnan tärkeimmäksi haasteeksi, kertoo Guardian-lehti.

Björn Lomborg Kuva: Soern Bidstrup / EPA

Kirjassaan Smart Solutions to Climate Change Lomborg esittää, että valtiot perustaisivat suuren rahaston tutkimaan ilmaston lämpenemisen ehkäisykeinoja ja tapoja sopeutua lämpenevään ilmastoon. Rahastoon kerättäisiin varoja 100 miljardia dollaria vuodessa.

Tanskan ympäristöntutkimuslaitoksen johtajana aiemmin toiminut Lomborg ei ole aiemminkaan kiistänyt ilmastonmuutosta tai ihmisen osallisuutta siihen. Lomborg on ollut sitä mieltä, ettei asia ole kovin merkittävä, eikä sen torjumiseen kannata käyttää juurikaan rahaa.

Lomborgia on kutsuttu nimellä "skeptinen ympäristöntutkija" hänen kirjoittamansa kirjan “The Skeptical Environmentalist” perusteella.

Ympäristöjärjestöt ovat suhtautuneet myönteisesti Lomborgin mielenmuutokseen, joskin toteavat sen tulevan 20 vuotta myöhässä.

Ilmastopaneeli IPCC:n johtaja Rajendra Pachauri on ollut aiemmin raivoissaan Lomborgin linjauksista. Nyt hänkin on heltynyt ja kirjoittanut suosituksensa Lomborgin uudelle kirjalle.

Suosittelemme sinulle