Hyppää sisältöön

Lappilainen sanataituri ei sievistele

- Se, joka ei uskalla runoihin tarttua, menettää paljon, Ylen Runopuulaakin hopeamitalisti Heli Slunga sanoo. Tervolalaislähtöinen runoilija on tunnettu suorasukaisesta ja rosoisesta tyylistään, joka on sanataiturin itsensä mukaan pohjoisen syntyperän ansiota.

Heli Slungan runoutta Kuva: YLE

Slunga sijoittui J.H. Erkon runokilpailussa toiseksi vuonna 2007. Raati kuvaili lappilaisen tyyliä rehdiksi, rosoiseksi ja konstailemattomaksi. Samoja piirteitä löytyy monen muunkin pohjois-suomalaisen proosantekijän teksteistä.

- Pohjoisessahan on tapana sanoa niin rumat kuin kauniitkin asiat aika suoraan. Itsekin kirjoitan sillä tavalla, millä olen kuullut ihmisten puhuvan, Slunga sanoo.

Kuuleeko Jumala Tervolaa? Onko taivaspaikkoja riittävästi tervolalaisille?, kysytään runossa Tervola. Nykyisin Kiimingissä asuva runoilija ihmettelee runoutta edelleen leimaavaa korkeakulttuuriajatusta.

- Se on ihan typerää. Ainakaan mun runot eivät ole korkeakulttuuria.

- Runous ei ole vaikeaa. Runo pystyy tulemaan paljon lähemmäs, koskemaan ihmistä ihan eri tavalla kuin esimerkiksi romaani.

Runoiltamat perjantaina Rovaniemellä

Heli Slunga on julkaissut kaksi teosta; Jumala ei soita enää tänne ilmestyi 2008 ja Varjomadonna 2009. Uutta teosta Slunga ei lupaile vähään aikaan.

- Kamppailen nyt runon ja proosan välillä. Uutta teosta ei ole ainakaan tänä vuonna tulossa.

Perjantaina 3.9. Heli Slunga nousee Kahvila Kauppayhtiön runoiltamien lavalle yhdessä laulaja Joose Keskitalon, runoilija ja jazz-muusikko Jari Pulsan, runoilija Miia Paanin ja sanataiteen moniottelijan Pasi Nurmikummun kanssa. Iltamissa kuullaan myös rovaniemeläisen duon Mari ja Pelle Mularin musiikkia.

Suosittelemme sinulle