- Ehkä karkeesti puolet muuttolinnuista on meiltä jo lähtenyt. Pajulinnuista, joka on meidän runsain lajimme, suurin osa on lähtenyt jo etelään. Suurin osa näkyvästä ja näyttävimmästä muutosta on vasta edessä tässä syyskuun aikana ja lokakuun alkupuolella, kertoo Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.
Lintubongareilla on kissanpäivät
Varhaisimmat muuttajat, esimerkiksi osa koirassorsista, jättävät Suomen jo alkukesällä. Heinä - elokuussa lähtevät pajulinnut ja useat muut hyönteissyöjät.
Nyt lähtöä tekevät muun muassa peipot, sepelkyyhkyt ja osa haukoista. Myös kurjet alkavat näinä päivinä kyntää syystaivasta suurissa auroissa. On hyvä aika havaintojen tekoon.
- Monet lajit kerääntyvät yhteen isoina parvina ennen muuttomatkaa keräämään vararavintoa. Tällä hetkellä voi nähdä isoja kottaraisparvia pelloilla ja ruovikoissa yöpymässä. Pelloilla voi olla merihanhia, valkoposkihanhia ja kanadanhanhia, Södersved selostaa.
Muuttomatkat parhaimmillaan maapallon toiselle puolelle
Valtaosa linnuista suuntaa lounaaseen, ja muuttomatkan määränpää vaihtelee lajin mukaan Etelä-Ruotsista ja Tanskasta Afrikkaan asti.
- Lähemmäs jäävät monet vesilinnut ja yleensä meille aikaisimmin saapuvat linnut. Ne jäävät Eurooppaan talvehtimaan. Viimeisenä saapuvat linnut eli monille tutut pääskyt, käki, satakieli ja monet kahlaajat muuttavat pidemmälle tuonne Afrikkaan saakka, kuvailee Södersved.
Esimerkiksi lapintiira lentää muuttomatkallaan jopa 36 000 kilometriä, aina Etelämantereen vesille. Huikeat matkat ovat linnuille elinehto.
- Afrikassa on kovaa kilpailua. Talvella siellä riittää ravintoa näille muuttajamäärille, mutta kesällä resurssit ovat niin kilpailtuja, että järkevämpää on muuttaa tänne pitkänkin muuttomatkan kustannuksella. Täällä on sitten taas erinomaisen paljon ravintoa sen lyhyen aikaa, Södersved sanoo.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintuihinkin
Hyönteisiä on ollut tänä kesänä paljon, ja esimerkiksi mustarastaat, kyyhkyt ja viherpeipot ovat tuottaneet jopa kolme pesuetta. Useat pikkulinnut muuttavatkin tänä kesänä Suomesta tavallista runsaslukuisampina. Ilmaston lämpenemisellä on kuitenkin vaikutusta joihinkin lajeihin.
- Jos syksy on kovin leuto, lähtöhalut ovat pienempiä. Ei ole välttämättä tarpeen muuttaa ainakaan niin pitkälle. Kesän sää ei sinällään sitä määrää, arvioi Södersved.
Suomessa pesii arviolta 200 miljoonaa lintuyksilöä. Vain joka kymmenes elää Suomessa vuoden ympäri.