Hyppää sisältöön

Siviilivihkimiset kirkkohäitä suositumpia Uudellamaalla

Jo kahtena peräkkäisenä vuotena niukka enemmistö uusmaalaisista morsiuspareista on vihitty avioliittoon siviilimenoin. Entistä useammin vihkiminen tapahtuu juhlapaikalla virka-ajan ulkopuolella, vaikka palvelua tarjoaa vain osa maistraateista.

Virpi ja Niko vihittiin Järvenpään Pohjolanhovissa. Kuva: YLE

Siviilivihkimisten kasvavaa suosiota selittää lisääntynyt kirkosta eroaminen ja etenkin pääkaupunkiseudulla kukoistava maailmankatsomusten kirjo. Keskeinen syy on myös kaipuu yksilöllisyyteen; monen mielestä siviilivihkiminen mahdollistaa seremonian räätälöinnin ketterämmin pariskunnan toiveiden mukaiseksi.

Vantaalainen nuoripari Virpi ja Niko vihittiin viikko sitten lauantaina Järvenpään Pohjolanhovissa, jossa sekä vihkiminen että juhlat mahtuivat saman katon alle. Heille tärkein syy siviilivihkimiseen juhlapaikalla oli logistiikka.

– Meidän sukulaiset ja ystävät eivät ihan maistraatin tiloihin olisi mahtuneet, summaa tuore rouva.

Puoliso on samoilla linjoilla.

– Meilläkin on paljon iäkkäämpiä vieraita, ihmisiä, joista osalle kulkeminen ja siirtyminen on vaikeaa. Tämä on kaikille vaivattomampaa, kun ei tarvitse siirtyä paikasta toiseen.

Virkamies rakkauden asialla

Vantaalaispari halusi rytmittää vihkimistään ystävänsä kitaransoitolla ja laululla. Muutenkin seremoniaa soviteltiin juuri itselle sopivaksi yhdessä Hyvinkään maistraatin henkikirjoittaja Leena Meren kanssa.

– Tavallisesti hääparin kanssa jutellaan puhelimessa ja vaihdellaan sähköposteja. Usein toivotaan juuri musiikkiesityksiä ja jotain ekstraa lyhyen, virallisen kaavan päälle. En itsekään koskaan halua käyttää vain sitä, koska se todella on niin lyhyt, Meri kuvailee.

Vihkijä-virkamiehen työkalupakkiin kuuluukin nykyään muun muassa neuvoja rakkauden vaalimisesta ja apassi-intiaanien ajatuksia yhteiselosta. Koska Hyvinkään maistraatti on pioneeri virka-ajan ja toimialueen ulkopuolisissa vihkimisissä, on palvelua ehditty kehittää vuosien varrella. Sopivia puheaihioita on varastossa, lisäksi vihkijöille on teetetty kultapunoksin somistetut samettiset vihkikaavut.

– Tällainen asu auttaa erottumaan juhlapaikalla ja onhan se tilaisuuden kunnioittamista. Siviilivihkiminen on aivan yhtä arvokas ja aito tilaisuus kuin kirkollinenkin, selittää Meri.

Paluu liukuhihnalle ei houkuta

Kesällä kirkko uhkasi lopettavansa vihkimiset kokonaan, jos Suomeen tulee sukupuolineutraali avioliittolaki. Henkikirjoittaja Leena Meri epäilee, että siinä tapauksessa yksilöllisesti räätälöidyt vihkipalvelut loppuisivat maistraateista työvoimapulan takia.

Hyvinkään vihkijät kuitenkin koluavat ainakin toistaiseksi Etelä-Suomen juhlapaikkoja normaalin virkatyönsä päälle. Jo joka seitsemäs maistraatin vihkiminen tapahtuu muualla kuin omalla toimipaikalla.

– Meillä on tällainen porukka, joka varmaan tykkää kiertämisestä. Tänä lauantaina minulla on kolmet häät, kaikki eri paikkakunnilla, sitten ajattelin mennä oman ukkoni kanssa saunaan, Meri nauraa.

Hääparien toiveet pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien rajoissa. Hyvinkään maistraatti on hoidellut virkatehtäviään muun muassa kuumailmapallossa. Leena Merikin on päätynyt työnsä takia erikoisiin tilanteisiin.

– Ihan kaikkiin ei suostuta, minä en esimerkiksi laula. Erikoisin juttu omalla kohdallani olivat yllätyshäät. Morsian ei etukäteen tiennyt, että vihkiminen olisi juuri sillä hetkellä. Minun piti sitten piileskellä ja odottaa, suostuuko hän. Suostui hän sitten, joten loppu hyvin kaikki hyvin.

Juttua muokattu 25.2.2013: Pariskunnan sukunimet poistettu heidän toiveestaan.

Suosittelemme sinulle