Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tulitikkuaskin etiketti henkii historiaa

Merkillisiä kerääjiä esittelee vuosikymmenten takaisen, poikamaisen harrastuksen, tulitikkuetikettien keräilyn satoa. Oulun Postimerkkikerhon 80-vuotisjuhlanäyttelyyn sisältyvä tikkuaskikokoelma näyttäytyy yleisölle Pohjois-Pohjanmaan museossa.

Tikkuaski M. Kalaja
Tikkuaskin mainostama yksityinen pikkukauppa henkii menneitä vuosikymmeniä. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Tulitikkujen kulta-aikana lähes jokaisella pikkukaupallakin oli mainostuotteena tulitikkuaski omalla etiketillä varustettuna. Tikkuetiketeillä voitiin mainostaa eri tuotteita, hotelli- ja ravintolapalveluita, ja jopa vaaliehdokkaita. Monia etikettejä voi nykyään ostaa jopa muutamalla kymmenellä sentillä, mutta harvinaisuuksista saattaa joutua pulittamaan satakertaisen hinnan.

- Tällä hetkellä oululaisista etiketeistä halutuin on ehkä 1800-luvulta peräisin oleva Uleå tändsticks fabriks bolakin eli Oulun tulitikkutehtaan etiketti, joita on olemassa vain muutama kappale, kertoo tulitikkuharrastaja Juhani Kemi.

Tulitikkuetikettien keräilijät etsivät kokoelmiinsa täydennyksiä muitakin vanhoja esineitä myyvistä liikkeistä: kirpputoreilta, divareista, sekä postimerkki- ja antiikkikaupoista. Lisäksi etikettejä haetaan Oulussakin järjestettäviltä antiikki- ja keräilymessuilta ja jopa Helsingin Postimerkkimessuilta saakka.

Kiinnostus tulitikkuaskeihin heräilee

Oulussa on tällä hetkellä noin puolenkymmentä aktiiviharrastajaa, mutta useat muutkin saattavat hankkia vanhoja tulitikkuetikettejä muistoksi nuoruudesta.

- Aloitin oman harrastamisen kolme vuosikymmentä sitten, ja nykyään etiketit ovat minulle osa Oulun-Haukiputaan historiaan liittyvien tuotteiden keräilyä, oululainen Juhani Kemi valottaa harrastuksensa lähtökohtia.

Näyttelyn myötä myös tulitikkuetikettien keräilyn pariin on ohjautunut uusia harrastuksesta kiinnostuneita, mutta erityisesti nuoria harrastajia kaivattaisiin vielä toimintaan mukaan. Oulussa tulitikkuetikettien keräilijät toimivat Postimerkkikerhon puitteissa.

Suosittelemme sinulle