Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Työuupumus voi johtua isosisko-roolista

Esikoislapsen lapsuudessa kokemat kielteiset tunnekokemukset perheen uudesta lapsesta saattavat heijastua myös aikuisiän ihmissuhteisiin. Työuupumuksen taustalla voi olla lapsuuden isosiskorooli, todetaan psykogian lisensiaatti Mirja Malmbergin väitöstutkimuksessa.

Uupunut ihminen
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Malmberg tutki omia hoidettaviaan, aikuisia ihmisiä, jotka terapiaistuntojen aikana kertoivat lapsuuden ajan kokemuksistaan ja aikuiselämästään. Ammattiapua hakeneet aikuiset ihmiset olivat lapsuudessa kokeneet muun muassa kateutta, mustasukkaisuutta ja arvottomuutta esikoisen roolissaan.

Malmbergin mukaan elämän erilaisissa käänteissä lapsuusajan kokemukset ja tuntemukset saattavat nousta pintaan. Kun työnhakutilanteessa nuorempi työnhakija saa paikan, nousevat lapsuuden traumaattiset tuntemukset sivuunjäämisestä esiin.

- Erään tutkimuksessa mukana olleen naisen työuupumus puolestaan kumpusi lapsuuden vastuuntäyteisestä isosiskon roolista, kokemuksesta, että oli oltava apuäiti. Hän koki työtoverinsa ripustautuvina pikkusiskoina, joihin ei voi luottaa. Hänen oli oltava elämää sivusta seuraava suorittaja, kun taas muut saivat kaiken hyvän helpolla, Malmberg kertoo.

Elämän käännekohdissa tunteet kärjistyvät

Psykoterapeuttisten hoitojen pohjalta kirjoitetut muistiinpanot siivittivät psykologi ja psykoterapeutti Mirja Malmbergia tekemään väitöskirjaansa.

- Olen ollut erityisen kiinnostunut miten vanhempi lapsi on kokenut ja mitä muistaa siitä, kun äiti hoitaa nuorempaa lasta ja kun nuorempi sisarus saa olla äidin sylissä, Malmberg kertoo.

Tätä tilannetta hän kutsuu madonnakonstellaatioksi.

Tutkimuksessa Malmberg totesi, että esikoinen oli nuoremman lapsen synnyttyä kokenut ulkopuolisuuden, arvottomuuden, yksinäisyyden, kateuden ja mustasukkaisuuden tunteita. Nämä samat tunteet saattoivat kohdistua aikuisuudessa partneriin, puolisoon, lapseen, muihin läheisiin sekä raskauteen.

Vanhemmuus haastetaan tilanteessa

Vanhemmilla on suuri vastuu lapsista ja vanhemmuus joutuu Malmbergin mukaan koetukselle, kun perheen ainoa lapsi ei olekaan enää ainoa.

- Väitöskirjassani olen tutkinut omia hoidettaviani, mutta kyllähän jokainen esikoinen menettää asemansa, kun tulee toinen lapsi. Esikoinen menettää ainoan paikkansa äidin sylissä, Malmberg sanoo ja jatkaa.

- Kyse on siitä, miten vanhemmat pystyvät jakamaan huomionsa ja tunteensa kaikille lapsille ja välittämään sen tunteen, että esikoisella on edelleen se oma paikkansa perheessä ja hän on arvokas.

Psykologian lisensiaatti Mirja Malmbergin väitöskirja Madonnakonstellaatio. Vanhemman sisaruksen kokemus äidin ja uuden vauvan yhdessäolosta tarkastetaan lauantaina 4. syyskuuta Turun yliopistossa.

Suosittelemme