Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Miten paikka sisarusparvessa vaikuttaa elämässä?

Ovatko esikoiset koko elämänsä vastuunkantajia? Onko kuopus perheen ikuinen vauva? Määritteleekö tai ohjaako paikka sisarusparvessa myöhempää elämää?

Kuva: YLE Etelä-Karjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Sisaruussuhteilla on joidenkin mielestä paljon vaikutusta ihmisen käyttäytymiseen myöhemmässä elämässä. Esikoiset ovat vastuunkantajia työelämässäänkin, ja kuopukset jatkavat lellittynä ja nautiskelijana olemista aikuisenakin. Oletko itse huomannut, että tällaisessa olisi jotain perää?

Sisarussuhteista on tehty tieteellistä tutkimusta kovin vähän, vaikka suurimmalla osalla ihmisistä on sisaruksia.

Lauantaina Turun yliiopistossa väitteli psykologian lisensiaatti Mirja Malmberg, jonka tutkimuksen keskeisenä kysymyksenä oli valottaa vanhimman sisaruksen kokemusta, kun hän seuraa äitiä ja uutta vauvaa. Malmberg oli erityisen kiinnostunut siitä, mitä vanhempi lapsi muistaa siitä, kun äiti hoitaa nuorempaa lasta ja kun nuorempi sisarus saa olla äidin sylissä.

Tutkimuksen mukaan moni vanhempi lapsi on kokenut ulkopuolisuuden, arvottomuuden, yksinäisyyden, kateuden ja mustasukkaisuuden tunteita. Nämä samat tunteet saattoivat toistua vielä aikuisuudessakin ja kohdistua esimerkiksi puolisoon, työkaveriin tai muihin läheisiin.

OTA KANTAA: Millaisia kokemuksia sinulla on sisaruspaikan vaikutuksista myöhempään elämään?

Suosittelemme