Hyppää sisältöön

Suomalaiskaksikko ensimmäisenä juosten halki Kalaharin

Suomalaiset seikkailujuoksijat Jukka Viljanen ja Kirsi Montonen ovat juosseet ensimmäisinä ihmisinä halki Kalaharin autiomaan, täydet tuhat kilometriä, eteläisessä Afrikassa. Ylen Aamu-tv:n seuraamat juoksijat tavoittivat maalinsa perjantaina 3.9. He kävivät Aamu-tv:n vieraina heti Suomeen saavuttuaan.

Kuva: Jukka Viljanen

Viimeisen matkaraporttinsa he antoivat satelliittipuhelimella Aamu-tv:lle perjantaiaamuna alle 12 kilometrin päässä maalista. Tuhannen kilometrin ja kahdenkymmenen vuorokauden urakkaan osallistui myös eteläafrikkalainen ultrajuoksija Greg Maud. Taustajoukkoinaan juoksijoilla oli viiden hengen huoltotiimi telttoineen ja maastoautoineen.

Matkaan joukko lähti 14.8. ja aavikkoa edettiin 50 kilometrin päivävauhtia. Tavaksi kehittyi juosta aamuvarhain 29 kilometriä kylmässä aavikkoilmassa, levätä muutama tunti ja juosta vielä 21 kilometriä iltapäivän yli 30 asteen paahteessa.

- Kauneinta matkassa olivat auringonnousut, Viljanen totesi urakan jälkeen. - Raskaimpia olivat viimeiset päivät. Kun olimme ohjelmoineet itsemme juoksemaan 1 000 kilometriä, niin voimat alkoivat vähentyä, Viljanen totesi.

- Henkisesti kantti kesti koko ajan. Olimme kaikki niin sitoutuneita tähän vuoden valmistelujen jälkeen.

Yksi isoimmista haasteista oli voimakas lämpötilan vaihtelu, joka lisää rasitusta. Toinen juoksua raskauttava tekijä oli satojen kilometrien osuus erittäin pehmeässä hiekassa.

Eläinmaailma tuli tutuksi käärmeistä erilaisiin sarvipäihin, mutta villieläimet jättivät juoksijat enimmäkseen rauhaan. Leirissä kävi öiden aikana muun muassa leopardi ja shakaaleita, taivaalla liihotteli korppikotkia toiveikkaana.

Fyysisesti Viljanen ja Montonen kestivät homman hyvin. Jalat olivat tietenkin tönkköinä ja hiertymät tuttuja, muttei pahempia vammoja. Taustaa on tullut paitsi viime hellekesän harjoittelustam aiemista seikkailujuoksuista Saharassa, Pohjoisnavalla ja Etelämantereella.

Tuhannen kilometrin halkijuoksun jälkeen kolmikko juoksee vielä Botswanassa Cheetahin luonnonsuojelualueella seremoniallisen juoksun. Juoksulla on kerätty tukea luonnonsuojelualueelle.

Suosittelemme sinulle