Hyppää sisältöön

Sormuksen merkitys säilyy kuolemankin yli

Vihkisormuksen renkaan muoto symboloi ikuisuutta, mutta alttarilla kuulee usein sanat "kunnes kuolema teidät erottaa". Missään ei kuitenkaan sanota, kuinka kauan sormusta kuuluu pitää leskeksi jäämisen jälkeen.

Kaksi sormusta
Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mukaan ei ole minkäänlaisia pykäliä määräämään niin henkilökohtaista asiaa.

- Jokainen varmasti tuntee henkilöitä, jotka leskeksi jäätyään käyttävät vihkisormusta lopun elämäänsä. Tiedän myös tapauksia, jossa henkilö on mennyt uudelleen naimisiin, ja käyttää sekä ensimmäisen avioliiton, että uuden avioliiton sormuksia yhtä aikaa. Asia on jokaisen henkilökohtaisen päätöksen varassa, eikä siihen pidä puuttua millään tavalla, Kaarina Suonperä toteaa.

Sormukseen liittyy ennenkaikkea tunnearvo ja muistot avioliiton hyvistä ajoista ja Suonperän mukaan olisi hyvin surullista, jos joku sääntö pakottaisi ottamaan sen pois.

Avioero riisuu sormuksen

Avioeron sattuessa päätös sormuksen riisumisesta on yhtä henkilökohtainen, mutta hyvien tapojen ja etiketin asiantuntija Kaarina Suonperä ei ole koskaan törmännyt ihmisiin, jotka sormusta olisi halunneet eron jälkeen käyttää.

- On silti myös olemassa hyvin paljon ihmisiä, jotka eivät halua käyttää sormusta edes avioliitossa ollessaan. Olen huomannut usein ihmisten kanssa jutellessani sormuksen puuttuvan, vaikka tiedän varmasti heidän olevan naimisissa, Suonperä kertoo.

Sormuksen käyttötavoissa on myös eroja, josta tapakouluttajalle tuleekin usein kysymyksiä.

- Vastikään eräs henkilö oli nähnyt kihloihin menneen julkisuuden henkilön pitävän sormusta oikeassa nimettömässä. Minulta tiedusteltiin, että saattoiko kyseessä olla jonkinsortin muotioikku. Selityksenä on kuitenkin usein kulttuuriero. Esimerkiksi roomalaiskatoliset käyttävät kihlasormusta oikeassa kädessä, Kaarina Suonperä selittää.

Käyttötavat vaihtelevat, merkitys säilyy

Sormus on symboloinut ja symboloi edelleen monia eri asioita: sitoutumista, ikuisuutta, rakkautta. Merkitykset eivät kuitenkaan nykypäivänä paina aivan yhtä paljon kuin ennen.

- Silloin aikanaan kun sormusta on alettu käyttämään kihlauksessa, se on ollut hyvin hyvin vakava asia ja vihkisormus vielä vakavampi. 1000-luvun alussa kihlasormuksiin ilmestyivät timantit, jotka toimivat ikuisuuden symbolina samoin kuin sormuksen kehä. Siinä mielessä sormus on erittäin tärkeä symboli avioliitolle, joka toivottavasti jatkuu niin kauan kunnes jompikumpi puolisoista tai molemmat nukkuvat pois, sanoo Kaarina Suonperä.

Suosittelemme sinulle