Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Temppelin tuhopolttoyritys tyrmistyttää Turun buddhalaisyhteisöä

Rakenteilla olevassa buddhalaistemppelissä sytytetty tulipalo pelottaa Turussa asuvaa vietnamilaisyhteisöä. Varapuheenjohtaja Ari Vuokko kertoo, että yhteisöön kohdistunut, toistuva kiusanteko ahdistaa buddhalaisuutta harjoittavia perheitä.

Osin palanut tukipalkki.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Moision kaupunginosassa sijaitsevalla Lotuksen Sydämen temppelin rakennustyömaalla paloi lauantain vastaisena yönä seinä- ja kattorakenteita, mutta pelastuslaitoksen mukaan vahingot jäivät ripeän sammutustyön vuoksi pieniksi.

Päivystävä palomestari Marko Ahtikivi kertoo, että palopaikalla on selvästi ilkivallan merkkejä.

Tieto tihutyöstä tavoitti Suomen Vietnamilaisten Buddhalaisen yhdyskunnan varapuheenjohtaja Ari Vuokon vasta lauantaiaamuna. Hän ei vielä ollut ehtinyt käydä palopaikalla, mutta arvioi vahinkoja netin uutissivustoilla julkaistujen kuvien perusteella.

- Hyvin valitettavaa jälkeä. Toistakymmentä metriä korkean rakennuksen katossa on hiilijälkiä, että kyllä siinä on saatu isot liekit aikaan. Menee varmasti ensi viikkoon, rakennuttajan ja vakuutusyhtiön kanssa täytyy neuvotella, mitä joudutaan tekemään. Joudutaanko kokonaisia kantavia rakenteita uusimaan; tulipalo tuskin ainakaan vahvistaa niitä, aprikoi Vuokko tuoreeltaan.

Palopaikkaa näkemättä Ari Vuokko pelkää kustannusten kohoavan vähintään kymmeniin tuhansiin euroihin. Hän muistuttaa, että jos tekijä tai tekijät saadaan kiinni, nousevat vahingonkorvausvaateet suuriksi.

Suomen ensimmäistä buddhalaistemppeliä on rakennettu hiljalleen useiden vuosien ajan pääosin yhteisön jäsenten lahjoitusvaroilla. Kesällä rakennus saatiin vesikattovaiheeseen. Valmiina on rakennuksen puinen runko ja tiilikatto.

- Kyllä tämä tyrmistyttää, ja pelottaa, että uskaltaako tätä temppeliä käyttää; uskaltaako Suomessa harjoittaa uskontoa.

Äskettäin ilkivallan kohteena

Rakennustyömaa on pitkään ollut tihutöiden kohteena. Vain vajaa viikko sitten ulkoseinien tuulensuojalevyihin puhkottiin reikiä ja sisällä ollut väliaikainen alttari oli rikottu. Tuolloinkin sisällä olevia tekstiilejä oli yritetty sytyttää tuleen.

Lähistöltä on löytynyt myös uhkaavia viestejä, viimeksi perjantai-iltana.

- Läheisellä tiellä oli hakaristejä töherrelty liikennemerkkeihin, mikä tuntuu aika uhkaavalta. En tiedä onko tämä nyt jonkinlainen syyskuun 11:nnen isku tai juhlinta, vai mikä on kyseessä, mutta tuntuu hyvin uhkaavalta, ja itse suomalaissyntyisenä myös hyvin häpeälliseltä, pahoittelee Ari Vuokko.

Hänen mukaansa toistuvat hyökkäykset vietnamilaisyhteisöä kohtaan ovat saaneet sen jäsenet hämmennyksen valtaan, mutta samalla yhteisössä on iloittu siitä, että kohteena ollut yhteisö on saanut yllättävää myötätuntoa netin keskustelupalstoilla.

- Sympatia on tullut oikeastaan suurena yllätyksenä, mutta nämä viharikokset kyllä hämmentävät kovasti. Kyllä näistä valitettavasti on puhuttava viharikoksina. Meillä ei ole oikeastaan muuta mahdollisuutta kuin yrittää herättää myötätuntoa, se on ollut buddhalainen strategia ylipäätään, jos sitä kautta saadaan tilanne rauhoittumaan.

Suomen Vietnamilaisten Buddhalaisten yhdyskunta kokoontuu jo lauantaina pohtimaan jatkotoimia. Kyseessä on Suomessa asuvien vietnamilaisten vuonna 1998 perustama uskonnollinen yhdyskunta. Jäseniä yhdyskunnassa on noin kaksisataa perhettä.

Tuhotyöhön liittyviä vihjeitä voi soittaa Varsinais-Suomen poliisille numeroon 046 - 628 02 62.

Suosittelemme sinulle