Karitsan parifilekyljykset
Tarvitset:
800 g parifilekyljyksiä
1 dl dijon-sinappia
tuoretta rosmariinia ja valkosipulia
suolaa ja pippuria
sitruuna
1 dl madeiraa
Tee näin:
Laita kyljykset työkulhoon ja lisää sinappi, rosmariininoksia ja kevyesti murskattuja valkosipulin kynsiä. Lisää myös hieman suolaa ja pippuria myllystä. Anna marinoitua yön yli.
Kuumenna paistinpannu ja lisää hieman rypsiöljyä ja voita. Aloita kyljysten paistaminen toiselta puolelta. Lisää pannulle muutama valkosipulinkynsi, rosmariininoksa ja sitruunan kuorta. Valele lusikalla paistorasvaa koko paiston ajan. Paista kyljyksiä reilu minuutti per puoli. Siirrä lihat lepäämään. Poista paistinpannulta ylimääräinen rasva. Lisää pannulle 1 dl madeiraa ja anna keittyä kasaan. Lisää muutama desi lihalientä ja keitä puoleen.
Porkkana-appelsiinipyre
Tarvikkeet:
500 g porkkanaa
n. 4 dl kuohukermaa
1 keltasipuli
appelsiinin kuorta
½ sitruunan mehu
voita freesaamiseen
suolaa
Tee näin:
Kuumenna kattila tai pata. Lisää hieman rypsiöljyä ja voita. Freesaa porkkanapaloja ja sipulia viisi minuuttia. Lisää hieman suolaa tämän aikana ja lisää lopuksi kerma. Laita kansi päälle ja anna kiehua kymmenen minuuttia. Poista kansi ja keitä kerma kasaan. Lisää lopuksi n. ¼ raastettua appelsiininkuorta ja sitruunan mehu. Soseuta ja tarkista suola.
Lisäke
Tarvikkeet:
500 g kypsää perunaa
200 g porkkanaa
200 g ruusukaalia
200 g kanttarelleja
Tee näin:
Paloittele perunat. Kuori ja paloittele porkkanat. Poista ruusukaalista päällimmäiset lehdet ja leikkaa hieman kantaa pois. Kuori lehdet irti ruusukaalista, kunnes jää jäljelle valkoinen kaali, halkaise se. Ryöppää suolavedessä porkkanoita muutama minuutti ja jäähdytä. Ryöppää samassa vedessä myös ruusukaalin lehdet ja valkoiset osat noin puoli minuuttia ja jääähdytä ne jäävedessä.
Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen hieman rypsiöljyä ja voita. Lisää pannulle perunat leikkauspinta alaspäin ja paista muutama minuutti. Lisää voita ja kanttarellit ja paista muutama minuutti. Lisää porkkanat ja ruusukaalit ja paista muutama minuutti, kunnes kasvikset ovat kuumentuneet. Tarkista suola ja lisää hieman pippuria myllystä.