Hyppää sisältöön

Tutkimus: Antibiootit sekoittavat vatsan mikrobitasapainon

Jopa hellävaraisina pidetyt antibiootit voivat häiritä vakavasti suoliston mikrobien tasapainoa, kertovat yhdysvaltalaistutkijat. Tasapainon häiriintymisellä taas voi olla arvaamattomia vaikutuksia terveyteen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin perusteellisesti siprofloksasiini-antibiootin vaikutusta kolmeen koehenkilönä olleeseen naiseen. Ilmeni, että lääke nujersi kokonaisia hyödyllisten bakteerien populaatioita. Ainakin yhdellä naisista toipuminen kesti kuukausia.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä. Tulokset tukevat kansanviisautta, jonka mukaan antibiootit tuhoavat elimistön "hyviä" bakteereita.

Tuloksista saattaa myös löytyä tukea ajatukselle niin sanottujen probioottisten tuotteiden hyödyllisyydestä.

Palautuminen epätäydellistä

Koehenkilöille annettiin kaksi viiden päivän antibioottikuuria kymmenen kuukautta kestäneen tutkimuksen aikana. Heitä tutkittiin päivittäin. Ulostenäytteistä otetuilla DNA-kokeilla tarkasteltiin, mitä mikrobeja suolistossa eli.

- Siprofloksasiinin vaikutus suoliston mirobeihin oli perusteellinen ja nopea, kirjoittavat Stanfordin yliopiston tutkijat Les Dethlefsen ja David Relman.

Viikon kuluessa antibioottikuurin päättymisestä bakteerikanta alkoi palata alkuperäiseen tilaansa, mutta palautuminen oli usein epätäydellistä, tutkijat kirjoittavat.

Yhä useammat tutkimukset tukevat ajatusta, jonka mukaan ihmisillä ja muilla eläimillä on symbioottinen suhde bakteereihin. Suolistossa elävät "hyvät" bakteerit auttavat ruuansulatuksessa ja vievät tilaa haitallisilta bakteereilta.

Muissa tutkimuksissa on ilmennyt, että suoliston mikrobeilla saattaa olla vaikutusta esimerkiksi ylipainoon ja allergioihin. Stanfordin tutkijaryhmä huomauttaa myös, että elimistön bakteerikannan säännöllinen hävittäminen voi edistää lääkkeille vastustuskykyisten superbakteerien leviämistä.

Suosittelemme sinulle