Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Inarijärvi dokumenttisarjan helmenä

Dokumentaristi Petteri Saario kuvaa parhaillaan Inarissa kuusiosaista dokumenttisarjaa Järviemme helmet. Inarijärvi valikoitui mukaan yhdeksi sarjan kuudesta järvestä, koska se Saarion mukaan ainutlaatuinen erämaajärvi, jonka tunnelmaa ei muualla voi tavoittaa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Useita dokumentteja pohjoisessa kuvannut Petteri Saario sanoo, että Ylä-Lappi tarjoaa huikeat puitteet luontoelokuvaajalle. Saario ihmetteleekin, miksi Ylä-Lapissa ei tehdä enemmän luontoelokuvia.

- Toivoisin saavani itselleni kilpailijoita, jotka olisivat syntyperäisiä, tai ainakin täällä asuvia ihmisiä. He pystyisivät seurata tätä ainutkertaista luontoa täällä ympäri vuoden. Täällä on hienot lähtökohdat tehdä luontoelokuvia ja luonnon ja ihmisen suhdetta kuvaavia dokumentteja paitsi suomalaisille ihmisille, niin myös kansainväliseen levitykseen.

Saario kaipaisi alueelle myös alan koulutusta. - Sitä kannattaisi miettiä, että josko tälläisen koulutuksen aloittaminen tai mukaanottaminen voisi olla paikallansa.

"Täällä voi tuntea olonsa pieneksi"

Porvoossa perheineen asusteleva Saario on tallannut ympäri maapalloa kuvausmatkoillaan, joista kuitenkin yhä useampi on päätynyt Ylä-Lappiin. Saario sanoo, että pohjoisessa häntä puhuttelevat hiljaisuus, autius ja maiseman eheys.

- Se, että jossakin on vielä suuria alueita, joihin voi kadota riistotaloudesta luonnonhelmaan ja kokea olevansa osa luontoa. Täällä tuntee itsensä pieneksi, ja se on hyvä se.

Järviemme helmet dokumenttisarja näytetään YLE TV2:lla ensi vuoden loppupuolella.

Saario on kuvannut sarjaa viime vuodesta lähtien Inarijärven lisäksi myös Pyhä-, Lappa- ja Oulujärvellä sekä Saimaalla ja Päijänteellä.

Suosittelemme sinulle