MOT:ssa väitettiin, etteivät kovat rasvat olisikaan niin epäterveellisiä kuin on luultu. Ohjelman tiedot perustuivat sekä vanhempaan että aivan tuoreeseen kansainväliseen ravitsemustutkimukseen. Sen mukaan lujaa tieteellistä näyttöä kovan eläinrasvan ja sepelvaltimotaudin yhteydestä ei ole.
Sen sijaan ohjelma esitti, että sydänkuoleman riski on kasvanut sitä myötä kun monityydyttymättömien kasvirasvojen kuten ruokaöljyjen käyttö on lisääntynyt.
- Kasvirasvakaan ei ole yksi ainut käsite, vaan kasvirasva pitää sisällään sekä hyviä että huonoja rasvoja. Meidän tietämys on niin pilkkoutunutta ja hienojakoista nykyään, että tarvitsee aikamoisen asiantuntemuksen tulkita oikein näitä tuloksia, toteaa dosentti Kirsi Pietiläinen HUSin lihavuustutkimusyksiköstä.
Pietiläisen mukaan karkeana sääntönä voi sanoa, että kasvirasvat ovat eläinrasvoja terveellisempiä.
- Kasvirasvojen ja eläinrasvojen sisällä on rasvahappoja, joiden keskinäinen vertailu ei ole yksiselitteistä, hän kuitenkin sanoo.
Pohjoismaat päivittävät parhaillaan ravitsemussuosituksiaan. Asiantuntijoiden mukaan yhtä tärkeää kuin keskustelu hyvistä ja huonoista rasvoista on keskustelu hyvistä ja huonoista hiilihydraateista.
- On melko helppo sanoa, että sokeri ja valkoinen vehnäjauho ovat hyvin haitallisia. Ne ovat luultavasti haitallisempia kuin mitä tähän asti ollaan ajateltu, Pietiläinen sanoo.