Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Ampumakoe mittaa metsästäjän tarkkuutta

Hirvenmetsästys alkaa ensi lauantaina ja jatkuu vuoden loppuun saakka. Ennen metsästämään menoa on suoritettava ampumakoe.

Jouko Luhanen ampuu kiväärillä ampumaradalla.
Jouko Luhanen odottaa innolla hirvimetsälle pääsyä. Kuva: YLE/Olli Koski
Avaa Yle-sovelluksessa

Ampumakoe tulee suorittaa, mikäli aikoo metsästää kuusipeuraa, saksanhirveä, japaninpeuraa, metsäkaurista, hirveä, valkohäntäpeuraa, metsäpeuraa tai karhua rihlatulla luotiaseella. Ampumakokeessa korostetaan harkitun ja tarkan riistalaukauksen merkitystä sekä sitä, että kokeessa käytetty ase on entuudestaan tuttu ja kunnolla kohdistettu. Näin kertoo Metsästäjäin Keskusliitto nettisivuillaan.

Kauhavalla tätä harkittu ja tarkkaa riistalaukausta on ammuttu kesän ajan useissa ampumakokeissa. Lähes kaikki kokeissa käyneet ovat läpäisseet eli saaneet metsästyskortin. Nykyaseilla ja tuelta ammuttuna koe on helppo ainakin Kauhavan Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajan Jouko Luhasen mielestä.

Huippusuorituksena Jouko Luhanen pitää erään metsästäjän avotähtäimellä ja vanhalla ennen 1900-lukua valmistetulla kiväärillä ammuttua karhumerkkiä. Karhumerkki tarkoittaa neljää osumaa taulussa numero 9 kohdalle. Hirvimerkki on puolestaan neljä osumaa numero 8 kohdalle taulussa.

Moni Kauhavan metsästäjistä käy ampumassa ampumakokeen joka vuosi, vaikka suoritus on voimassa kolme vuotta kerrallaan. Jouko Luhanen pitää tätä hyvänä asiana, koska silloin tietää onko aseen kohdistus kohdallaan.

Vaikka hirvenmetsästys alkaa tulevana lauantaina, niin Kauhavalla hirvimiehet suuntaavat metsään vasta lokakuun puolessa välissä. Saalisodotukset ovat korkealla. Joka vuosi lupien mahdollistama määrä hirviä on saatu ammuttua.

Suosittelemme