Hyppää sisältöön

Myös raskaana olevat kärsivät masennuksesta

Joka kymmenes raskaana oleva nainen kärsii masennuksesta, ja heistä joka kolmas käyttää masennuslääkkeitä.

– Aikaisemmin on ajateltu, että raskaus voisi jopa jollain tavalla suojata naista mielenterveyshäiriöiltä, mutta tutkimus ei tue tätä vaikutusta, kertoo psykiatrian professori Jarmo Hietala Turun yliopistosta.

Jotkut toki voivat tavallista paremmin, mutta toiset voivat huonommin. Näin ollen myytti siitä, että raskaana olevan pitäisi olla aina iloinen ja auvoinen, ei pidä paikkansa.

On tärkeää, että äidin masennusta hoidetaan tehokkaasti – tarpeen mukaan myös lääkkeillä – mutta joka vuosi joitakin vastasyntyneitä joutuu synnyttyään hengityskoneeseen äidin masennuslääkityksen vuoksi.

– Raskaana olevaa naista pyritään hoitamaan ilman lääkkeitä, mutta valitettavasti se ei aina ole mahdollista. Ei-lääkkeellisistä keinoista voi mainita äidin sosiaalisen tukiverkoston ja erilaiset psykoterapeuttiset hoitomuodot, Hietala selittää.

Kaikilla äideillä ei välttämättä ole sukulaisia lähellä, ja silloin neuvolatoiminnan merkitys kasvaa. Huolena on viime vuosien kehitys, jossa raskauden ajan neuvolakäyntejä on huomattavasti vähennetty.

Katso Akuutti TV2:ssa tiistaina 21.9. kello 19.20. Uusinta torstaina kello 15.25.

Suosittelemme sinulle