Hyppää sisältöön

Kalske: Suomeen luotiin poliitikkojen laiton rahoitusjärjestelmä

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske arvostelee kovin sanoin puolueiden saamia vaalitukia. Kalske sanoo, että rikosepäilyjen mukaan Suomeen rakennettiin lainvastainen rahoitusjärjestelmä, joka oli kaiken kontrollin ulkopuolella. Syyttäjä kertoo harvinaisessa haastattelussa näkemyksiään ennen kuin vaalirahajuttujen syyteharkinnat ovat edes alkaneet.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske epäilee, että vaalitukijärjestelmän rakentajilta on pettänyt itsekritiikki.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta alkaa tiistaina käsitellä entisen pääministerin Matti Vanhasen esteellisyysasiaa. Vanhasen tapaus on vain yksi siivu laajaa viranomaisselvittelyä, joka kohdistuu vuosikausia jatkuneeseen poliittisen elämän rahoitukseen.

Vaalirahajutuissa rikoksista epäiltynä ovat istuvista kansanedustajista Antti Kaikkonen (kesk.), Ilkka Kanerva (kok.), Marja Tiura (kok.) ja Sampsa Kataja (kok.).

Tutkinnoissa on kaksi päälinjaa. Selvittelyjen alla ovat Kuntien eläkevakuutuksen varojen kulkeutuminen Nova-yhtiöiden kautta poliitikoille ja toisaalta Raha-automaattiyhdistyksen varojen kulkeutuminen keskustataustaisen Nuorisosäätiön kautta keskustalaisille poliitikoille. Rikosepäilyjen mukaan poliittiseen toimintaan on virrannut rahaa satoja tuhansia euroja.

- Raha-automaattiyhdistys-Nuorisosäätiö-asiassa herää kysymys, onko säätiölainvastainen puoluetoiminnan rahoittaminen jatkunut vuosia ja ollut kaiken kontrollin ulkopuolella, Kalske pohtii.

Kalskeen mukaan poliisitutkinnat näyttävät siltä, että Suomeen oli rakennettu menestystarina, jossa ulkopuolisten tietämättä julkisin varoin tuettiin puolueita. Apulaisvaltakunnansyyttäjän mukaan tätä järjestelmää joudutaan nyt pakon edessä purkamaan.

"Itsekritiikki saattoi pettää"

Kalskeen mielestä on hyvä kysymys, miten tällainen järjestelmä on päässyt syntymään.

- Olisiko niin, että näiltä toimijoilta tietyllä tavalla on kontrolli pettänyt jossain vaiheessa - ja myös itsekritiikki.

Lähestyvien eduskuntavaalien alla niin viranomaiset kuin kansalaisetkin odottaisivat poliitikoilta avoimuutta. Suuri osa poliitikoista ei silti vieläkään suostu paljastamaan tukijoitaan.

Viimeksi eilen pääministeri Mari Kiviniemi kieltäytyi jälleen kertomasta omia rahoittajiaan.

- Ymmärtääkseni kaikki poliitikot ovat tässä ajassa vannoneet tämän avoimuuden nimiin, Kalske sanoo.

Vaalirahajuttujen syyteharkintoja ei vielä ole aloitettu. Ainakin osa niistä valmistunee lähellä ensi kevään eduskuntavaaleja.

Suosittelemme sinulle