Hyppää sisältöön

Poliitikko peräsimessä

Kun entinen pääministeri siirtyy yrittäjien puhemieheksi, hänellä on muutakin annettavaa kuin menetetty maine. YLE Radio 1:n Ykkösaamun kolumnisti Jouko Marttila päätti auttaa ja kirjoitti uudelle toimitusjohtajalle puheen perheyrittäjien vuosikokoukseen.

Jouko Marttila Kuva: Otto Peura

Hyvät siskot ja veljet!

Me täällä perheyritysten liitossa olemme yhtä suurta perhettä. Yrittäjyys on meillä kaikilla verissä. Minäkin olen yrittänyt pienestä asti. Voisi sanoa, että nimi velvoittaa. Matti Taneli, siinä nimessä kaikuu suurmiesten historia, ovathan ne ihailemani Urho Kekkosen poikien nimet.

Isäni opetti, että yrittäminen kannattaa. Hän on tutkinut talouskasvun ja älykkyyden yhteyttä. Voin näihin tutkimuksiin vedoten sanoa, että yrittäminen kannattaa erityisesti täällä Suomessa, missä olemme monia muita kansakuntia älykkäämpiä. Ja mikä hienointa älykkyys periytyy, joten voimme perheyrittäjinä olla syystäkin ylpeitä ja toiveikkaita tulevaisuuden suhteen.

Haluan myös kiittää teitä siitä suuresta luottamuksesta, jota olette osoittaneet valitessanne minut liittonne johtoon. Muistini ja hoksottimeni eivät aina ole toimineet parhaalla mahdollisella tavalla, mutta älykkyyden tai muun pätevyyden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Olen aina pyrkinyt menestymään yrittäjänä. Voisi melkein sanoa, että ole sarjayrittäjä. Niin paljon olen yrittänyt.

Yritin jo nuorena mukaan politiikkaan. Toimittajan työssä en menestynyt, koska siinä olisi pitänyt juoda viinaa menestyäkseen. Mehu- ja maitomiehiä vieroksuttiin vielä siihen aikaan. Ensimmäinen yritykseni eduskuntaan ei tuottanut tulosta, mutta toisella yrittämällä minusta tuli kansanedustaja. Kuten sanottua, yrittäminen kannattaa.

Miettikääpä sitä sanaa; kansan - edustaja. Edustin kansaa ja tulkitsin sen tuntoja kaikessa toiminnassani. Hienoin hetkeni koitti, kun onnistuin torjumaan ydinvoiman lisärakentamisen ja viidennen ydinvoimalan vuonna 1992. Olin ydinvoiman vastustajien suuri sankari. Yhtä hienolta tuntui, kun sain ajettua läpi ydinvoiman lisärakentamisen ja kuudennen ydinvoimalan tänä keväänä. Olin ydinvoiman vastustajien suuri petturi, mutta politiikassa ja yrittäjyydessä täytyy olla realisti. Pitää aistia markkinoiden liikkeet ja toimia sen mukaan.

Olen isokokoinen kuten Paavo Lipponen. Se sopii yrittäjien edusmiehelle. On hyvä, että erottuu joukosta. Se edistää suhdetoimintaa. Ehkä siitä syystä minut pyydettiin pääministeriksi. En oikeastaan halunnut, mutta päätin yrittää. Yrittäjyys kun on verissä.

Olen tavallaan myös rakennusyrittäjä. Rakensin perheelleni komean talon aivan omin käsin. Se tuntui hyvältä. Ihmisten avuliaisuus yllätti. Rakennusfirmat kärräsivät pihaan jopa tuppeensahattua lautaa, mutta ajattelin, että se sopisi paremmin kesämökille. Talosta tuli vankka ja kestävä, mutta perhe hajosi. Yrittäjän arki on joskus raakaa.

Ystävystyin monien yrittäjien kanssa. He olivat hyvin anteliaita. Sain rahaa ja lahjaksi vielä komean vaasin. Se tuntui mukavalta, mutta nimiä en tahdo millään muistaa. Tunsin tiettyä sielujen sympatiaa yrittäjiin. Halusivat tehdä minusta presidentin. Totta puhuen nikkarointi kiinnosti enemmän, mutta päätin yrittää, kun niin kovasti pyydettiin.

Yrittäjyys muistuttaa urheilua. Siinä pitää voittaa, tai tulee tappiota. Olen harrastanut hiihtoa ja soutua. Hoksasin kerran hiihtolenkillä, että olen Suomen toimitusjohtaja ja maata pitää johtaa kuin yritystä. Hiihtäessä tulee hyviä ajatuksia, soutaessa vain rakkoja kämmeniin.

Naisten kanssakin olen yrittänyt. Heitä on riittänyt. Jotkut sanovat, että olen karismaattinen, jopa Euroopan seksikkäin valtiomies. Ainakin olin. Voisikohan se johtua isoista käsistä? Niillä olen tarttunut moniin haasteisiin. Naiset ovat mukavia, mutta aina en hoksaa, mitä he oikeasti haluavat. Olen tehnyt markkinatutkimusta naisten seurassa ja yrittänyt ymmärtää. Sehän on yrittäjälle tärkeää.

Täällä meidän toimistollamme olo tuntuu kotoisalta. Meillä on hyvin lämpimät suhteet, jopa intiimit, etten sanoisi. Se sai mediankin kuumenemaan. Markkinointi on kekseliäisyyden ohella yrittäjyyden elinehto. Uskon, että oma taustani takaa kattavan medianäkyvyyden pitkälle tulevaisuuteen. Tuskin kukaan muu pystyisi liitolle vastaavaa tarjoamaan.

Uskon, että perheyrityksillä on Suomessa loistava tulevaisuus ja liitto jää pysyvästi ihmisten mieliin. Tämä on vasta alkua. Kuten maailmalla sanotaan: ”You ain’t seen nothing yet!”

Kiitos.

Suosittelemme sinulle