Hyppää sisältöön

Banaanikärpänen on kiehtova keittiövieras

Banaanikärpäset saattavat lisääntyä jo viikon päästä syntymästään. Tämän vuoksi keittiön pöydälle unohtuneet hedelmät tai biojäteastiat keräävät niitä helposti sankoin joukoin. Lähempää tuttavuutta banaanikärpästen kanssa tehnyt biologi Pekka Käär sanoo pienten öttiäisten olevan kauniita.

Yleiskielessä banaanikärpäsellä voidaan tarkoittaa myös koko mahlakärpästen heimoa. Kuva: Yle

- Suhteeni banaanikärpäsiin on akateeminen, vaikka niitä kotonakin lentää, sanoo Turun biologisen museon johtaja Pekka Käär.

- Opintojen aikana risteytimme paljon banaanikärpäsiä. Ne ovat aika kauniita, kuten monet muutkin pienet eläimet läheltä katsottuna. Punaiset silmät, vaaleankeltainen maha ja musta peräpää.

Paljaalla silmällä katsottuna banaanikärpäset ja muut mahlakärpäset näyttävät lentäviltä mustilta pisteiltä. Ne tulevat yleensä kaupasta toukkien ja munien muodossa esimerkiksi hedelmien mukana. Syksisin eritoten omenat keräävät kärpäsiä puoleensa.

Syynä banaanikärpästen nopeaan runsastumiseen kotikeittiössä on se, että ne pystyvät lisääntymään viikossa tai lämpimässä jopa nopeamminkin. Suomen oloissa banaanikärpäset eivät pysty talvehtimaan ulkona.

- Yksi naaras jättää parhaimmillaan satoja munia, joten kyllä sieltä voi viikossa iso porukka pölähtää, Pekka Käär kertoo.

Nopean lisääntymistahdin takia geenitutkijat ovatkin erityisen tykästyneitä banaanikärpäsiin, Käär muistuttaa.

- Varmaan on joku tutkija katsonut aikanaan omenoita pöydällä ja miettinyt, että nepä lisääntyvät nopeasti. Niiden tutkiminen on siistimpää kuin vaikkapa sikojen.

Ansa etikasta ja tiskiaineesta

Banaanikärpäsiä voi toki yrittää imuroida pois keittiön biojäteastiasta tai pöydiltä, mutta toinen hyvä keino on asettaa niille ansa.

- Banaanikärpästen heikkous on makean persous ja siihen kannattaa totta kai iskeä, biologi Käär neuvoo.

- Esimerkiksi makeaa viinietikkaa kun laittaa lasiin ja mukaan hieman astianpesuainetta pintajännitystä rikkomaan, niin saa kerättyä hyvin eläimiä talteen.

Suosittelemme sinulle