Syyspäivän tasauksen aikaan aurinko siirtyy pohjoiselta pallonpuoliskolta eteläiselle pallon puoliskolle. Tasauspäivänä päivä ja yö ovat yhtä pitkiä. Sama ilmiö toistuu myös keväisin, kevätpäiväntasauksen aikaan.
Syyspäiväntasaukseen liittyy myös monia uskomuksia. Vanha kansa tiesi, että revontulet syyspäiväntasauksen aikaan tietävät pakkasia ja palokärjen huudot kauniita talvikelejä. Tasauspäivän myrskyt puolestaan enteilivät hyvää viljavuotta ja runsaslumista talvea.
Omituisempi uskomus liittyy kananmuniin. Legendan mukaan kananmunan saa seisomaan terävällä kärjellään juuri syyspäivän tasauksen aikaan. Tarkka aika taian tekemiselle on pari tuntia tarkan tasaushetken molemmin puolin. Joidenkin ohjeiden mukaan kananmunan tulisi olla raaka ja se pitää pystyttää puupohjalle.
Mitään tieteellistä selitystä ilmiölle ei ole olemassa, mutta tarina kertoo että monet ovat tempussa onnistuneet.
Radiossa otettiin muna kauniiseen käteen
Radio Keski-Suomen aamutiimi Mikko Maasolan ja Minna Matintuvan johdolla päätti testata, onko uskomuksella totuuspohjaa. Studioon tuotiin sekä raakoja että keitettyjä munia koetta varten. Munia oli keitetty eri kypsyysasteisiin: 3 minuutin, 10 minuutin ja 20 minuutin ajan.
Kerta toisensa jälkeen muna kuitenkin pyllähti nurin toimittajien käsittelyssä.
- Vaikka kuinka yritän, ettei kädet tärisisi ja sitten päästän varovasti irti, on muna heti kyljelläään, Matintupa harmitteli.
Maasola epäili, että syy kokeen epäonnistumiseen oli maailman olojen epäbalanssi.
Koe päättyi väkivaltaisesti. Turhautunut Matintupa kopautti munan rikki ja sai kuin saikin sen seisomaan!
Muuramen mummo onnistui!
Radio Keski-Suomen kokeen jälkeen munatestiä tehtiin myös kuuntelijoiden kotona. Syyspäivän tasauksen taikaa oli ilmassa ainakin Muuramessa, josta naiskuuntelija soitti pian lähetyksen jälkeen:
- Ukki toi munan jääkaapista ja puualustan ja eikös me saatukin se siihen seisomaan! Vitiisen minuuttia se siinä seistä jökötti ja varmaan seisoisi vieläkin mutta minä vahingossa sitä nykäisin, mummo riemuitsi.
- Kananmunan asettelussa ei ollut mitään salaisutta. Kärki vaan alaspäin ja etusormella pidin sitä varovasti pystyssä. Kun otin sormen pois, muna jäi siihen.
Tempun uusiminen ei kuitenkaan enää onnistunut, eikä ihmeestä ehditty saada valokuvatodistetta.
Vanha muna seisoo paremmin?
Mistä munan seisominen johtuu? Ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen epäilee, että kyse ei ole niinkään syyspäiväntasauksen taikavoimista, vaan munan ikä voisi vaikuttaa asiaan.
- Vanhan kananmunan valkuaisen koostumus muuttuu löysemmäksi ja keltuainen pääsee silloin valumaan munan alaosaan. Silloin painopiste on alhaalla ja muna voi seistä kärjellään, Lyytikäinen arveli.