Hyppää sisältöön

Vanhasen ja Kataisen nettiuhkailuista syytteet

Ministereitä internetissä uhkaillutta henkilöä vastaan on päätetty nostaa syytteet laittomasta uhkauksesta ja julkisesta kehottamisesta rikokseen. Mies uhkaili entistä pääministeriä Matti Vanhasta (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataista (kok.) sekä eduskunnan henkilökuntaa.

Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen Kuva: YLE

Syytteiden nostamisesta päätti apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Syytetty on helsinkiläinen it-alalla toimiva mies. Kirjoitukset julkaistiin toukokuussa eräällä internetin keskustelufoorumilla.

Asianomistajat itse eivät ole ajaneet syytteen nostamista. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan uhkailu on normaalitilanteessa asianomistajarikos. Kalskeen mukaan merkittävässä yhteiskunnallisessa asemassa toimivien henkilöiden kohdalla kuitenkin yleinen etu vaatii syytteiden nostamista.

- Katsotaan, että yhteiskunnan yleinen etu vaatii, etteivät tällaiset harrastukset pesiydy, perustelee Kalske.

Asiaa koskeva haastehakemus on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen, jossa asia myöhemmin käsitellään.

Rangaistukset laittomasta uhkauksesta ja julkisesta kehottamisesta rikokseen vaihtelevat sakoista enintään kahteen vuoteen vankeutta.

Parhaillaan on vireillä myös kolmatta ministeriä koskevan samankaltaisen uhkailujutun oikeuskäsittely. Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin uhkailujuttua käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa todennäköisesti jo tänä vuonna. Thorsia uhkailtiin Facebook-sivustolla alkuvuodesta.

Suosittelemme sinulle