Hyppää sisältöön

Albert Järvisestä yli 500-sivuinen muistelujärkäle

Legendaarisesta Hurriganesin kitarasankarista Albert Järvisestä julkaistaan kohta 530-sivuinen elämänkertateos. Kirjan tekijät kirjoittivat teosta alkuun toisistaan tietämättä.

Albert Järvisestä kertovan kirjan kansikuva kolmena kappaleena
Albert Järvisen tyyliin kuului tupakka suussa ja aurinkolasit silmillä. Kitarasankari vuosina 1950 - 1991. Kuvassa Johnny Knigan kustantaman kirjan kansia. Kuva: Johnny Kniga

Rockintoilija John Fagerholmin ja rockhistoriafriikki Jaakko Riihimaan vuosia kestänyt työ Suomen ensimmäisen kansainvälisen tason kitaratähden Albert Järvisen parissa täyttyy 28. syyskuuta, jolloin Albert Järvinen -elämäkerta tulee ulos kirjapainosta. Teoksen julkaisee Johnny Kniga.

- Albert Järvisen merkitys suomalaisessa rockissa on sen verran lavea, että normaalia tanakampi elämänkerta on ansaittua, perustelee kustannuspäällikkö Jaakko Pietiläinen yli 530-sivuisen teoksen julkaisua.

Fagerholm ja Riihimaa tekivät alkujaan elämänkertaa sankaristaan toisistaan tietämättä. Erään haastateltavan kohdalla he saivat kuulla, että samalla kupilla on joku toinenkin. Niinpä voimat yhdistettiin.

- Kirjoittajat ovat tehneet perinpohjaista työtä. Myös Albert Järvisen fanit ovat perinpohjaista porukka, joten vasemmalla kädellä tehtyä elämänkertaa ei voi edes ajatella, Pietiläinen huomauttaa.

Soundi-lehti pääsi tutustumaan kirjaan etukäteen ja intoutui syyskuun numerossaan kehumaan kirjaa "sujuvasti kirjoitetuksi, huolellisesti tutkituksi ja komean näköiseksi. Paras suomalainen rockbiografia ikinä."

Multiongelmainen multilahjakkuus

Albert Järvinen nousi rockkansan kitarakuninkaaksi viimeistään Hurriganesin riveissä vuonna 1972, mutta hän oli paljon muutakin. Uran varrelle osuivat vierailut useiden erilaisten bändien riveissä.

Kirjassa Albert Järvistä kuvaillaan multiongelmaiseksi multilahjakkuudeksi. Albertin soundia ovat sittemmin etsineet monet eri sukupolven soittajat.

Muisteluilta Tavastialla

Kirjan julkaisun yhteydessä järjestetään Tavastialla 5. lokakuuta Helsingissä muisteluilta otsikolla "Tänä Iltana, kitarassa Albert Järvinen!".

Illan aikana Järvisen soundia käyvät läpi aikalaiset kuten Eero Raittinen, Pave Maijanen, Dave Lindholm, Maukka Siirala, Ile Kallio, Kojo, Masa Maijanen, Jukka Orma, Heinä Nieminen, Puke Kataja ja Hannu Leiden.

Suosittelemme sinulle