Hyppää sisältöön

Räkä ei lopu niistämällä

Syksy on aikaa, jolloin kanssaihmisten huomaa pärskivän, niistävän, niiskuttavan ja aivastelevan tavallista ahkerammin. Flunssassa räkää tuntuu riittävän loputtomiin, eikä sen tuotantoa pysty vippaskonsteilla hillitsemään.

Mies niistää
Kuva: Arja Lento / Yle

Välillä räkä on kellertävää, joskus vihertävää. Toisinaan sitä tulee vain vähän ja joskus tuskastumiseen saakka.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marit Starck Päijät-Hämeen keskussairaalasta kertoo, että räkä on limaa, jota nenässä solut tuottavat.

- Limaa on aina. Jos ihmiseen iskee infektio, virukset muuttavat rään koostumusta ja siitä tulee sitkeää. Virukset myös lisäävät limakalvoturvotusta ja eritteen määrää. Näillä virus tekee itselleen lisääntymistä varten hyvät olosuhteet, Starck selventää.

Sieraimet lepäävät vuorotellen

Lääkärin mukaan limaa on nenässä siksi, että nenän tehtävä on kuljettaa eteenpäin hengitetyn ilman epäpuhtauksia. Ne menevät liman mukana nenänieluun, vatsaan ja suolistoon. Lisäksi lima kostuttaa limakalvoja.

Flunssassa tuntuu usein siltä, että vain yksi sierain on auki ja toinen tukossa. Ja sitten toisinpäin. Tähän on olemassa fysiologinen syy.

- Nenässä on oma rytminsä, joka tekee sen, että parin tunnin ajan hengittää yksi puoli ja silloin toinen lepää. Ja sitten se vaihtuu. On siis normaalia, että jompikumpi puoli tuntuu välillä tukkoiselta, sanoo Marit Starck.

Niistäminen helpottaa

Ärhäkässä flunssassa räkää saattaa riittää viikkokausiksi, eikä sen erittymiseen voi lääkärin mukaan vaikuttaa.

- Nenässä on poskiontelon lisäksi seulalokerot, jotka tulehtuvat nuhassa. Niistä limaa erittyy tavallista enemmän.

Ei siis auta kuin niistää. Mutta kannattaako sekään?

- Jos jättää niistämättä, olo voi käydä tukalaksi, kun ihminen joutuu hengittämään vain suun kautta. Niistäähän voi, miten haluaa. Oikeaa tai väärää tapaa ei ole. Kannattaa kuitenkin muistaa, että räästä pääsee eroon vain ajan kanssa.

Suosittelemme sinulle