Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Osuuskauppa luopuu päättäjien henkilöstöalennuksista

Osuuskaupparyhmä luopuu päättäjiensä henkilökunta-alennuksista jääviyskeskustelun takia. Asiaa suositti SOK:n hallitus jo keväällä. S-Ryhmän päättäjistä yli neljännes istuu myös kunnanvaltuustoissa tai hallituksissa.

Ihmisiä liukuportaissa Prisma-kauppakeskuksessa.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Osuuskuntapäättäjien roolista kuntien valtuustoissa ja lautakunnissa on kiistelty pitkään. Vuosia arvostelun kohteena on ollut S-ryhmä ABC-huoltoasemaketjun hyvän kaavaonnen vuoksi.

Nyt S-ryhmä on herkistynyt kritiikille ja karsii jäljellä olevat kuuden alueosuuskaupan edustajiston henkilökunta-alennukset. Asiaa paimensi viime keväänä SOK:n hallitus.

Kuntapäättäjien esteellisyys puhuttaa nyt entisen pääministerin Matti Vanhasen jääviyskeskustelun siivittämänä. Oikeuskansleri on vaatinut asian tarkempaa selvittämistä. Kuntalakia uudistavassa työryhmässä asiaa on määrä pohtia.

- Siihen on varmaan vaikuttanut julkinen keskustelu, joka aiheutti sen linjaustarpeen. On hyvä saada yhtenäinen käytäntö kaikkiin osuuskauppoihin asiassa, Paavo Härö osuuskauppa Arinasta pohtii.

Kunnallishallinnon rakenteellisesta korruptiosta kanteita

Osuuskauppaväki on aina kiistänyt, että edustajiston jäsenyys aiheuttaisi jääviys-aseman kuntien lautakunnissa. Tämän siunasi myös Korkein hallinto-oikeus viime vuonna Helsingin Maunulan ostoskeskuksen kaavajutussa.

Pro Maunula ry ja Suomen pienyrittäjät ovat kannelleet Suomen kunnallishallinnon rakenteellisesta korruptiosta Euroopan neuvostoon.

Oululainen kuntapoliitikko Pirjo Sirviö (sd.) on jäävännyt itsensä ja toivoo esteellisyyden tarkempaa tutkintaa:

- Valtuustossa istuu Oulun Osuuspankin hallintoihmisiä ja samoin Tradekan hallinto-ihmisiä, Arinan hallinto-ihmisiä. Minun mielestäni kaikki tällaiset sidonnaisuudet pitäisi penkoa ja kyseenalaistaa.

Suosittelemme