Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Lanta haisee Lappeenrannassa

Lappeenrannan keskustan tuntumassa on jo reilun viikon ajan ihmetelty erittäin voimakasta lannanhajua. Hajun lähteeksi on paljastunut Kuutostien varteen levitetty kompostimulta.

Tuoksuva multakasa Kuutostien varrella Lappeenrannassa Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannassa valtatie kuuden sisääntuloteiden voimakas lannanhaju on peräisin kompostimullasta. Kaupungin sisääntuloteiden varrelle on levitetty viime ja tällä viikolla kasvukerrokseksi kompostimultaa. Hyvänä kasvukerroksena pidetty multa haisee voimakkaasti mm. Tirilän meluvallialueella, Myllymäessä sekä Simolantien liittymän lähistöllä. Projekti-insinööri Marja Mattisen mukaan voimakkaan hajun pitäisi poistua tämän viikon aikana.

Tuotepäällikkö Pertti Pehkonen Kekkilä oy:stä tarkentaa, että Kuutostien varteen levitetty komposti on ns. eroosionestokompostia.

- Se on pelkkää kompostia, jolla on erittäin suuri kyky imeä kostetutta ja se kestää eroosiota lähes täydellisesti. Sitä käytetään etenkin hankaliin jyrkimpiin tieluiskiin ja maisemointitöihin, jotka ovat alttiita eroosiolle. Myöhemmin se nurmettuu normaalisti, kertoo Pehkonen

Komposteilla on ominaisuus, että etenkin aumalla seisoessaan kompostin sisältämät typpiyhdisteet muuttuvat osin ammoniakiksi, jotka haisevat levityksen yhteydessä.

- Ilmiö menee ohi pian, sillä kun komposti levitetään maahan ohuena kerroksena, ammoniakki pääse muuttumaan hapen vaikututksesta hajuttomiksi hapen yhdisteiksi. Ammoniakin haju ei ole vaarallista, mutta haju on tietysti ikävä puoli, sanoo tuotepäällikkö Pertti Pehkonen.

Suosittelemme