Hyppää sisältöön

Runo-Kaarinan voitto kotoisan arjen lämpimille havainnoille

Taivalkoskelainen Rea Tiirola-Tyni on voittanut tämän vuotisen Runo-Kaarina -kilpailun. Silti kirkas -teosta kuvataan lämpimäksi, mutta särmikkääksi teokseksi. Voittaja julkistettiin Turun Kirjamessuilla perjantaina.

Rea Tiirola-Tyni pokkasi Runo-Kaarina kilpailun voiton Turun Kirjamessuilla. Kuva: YLE / Timo Selänne

Runo-Kaarinan kahdeksattatoista voittajateosta Silti kirkas kuvataan kotoisen lämpimäksi kokoelmaksi. Aiheissa vilistävät perhe ja koti, musiikki, muistot ja sukupolvien ketju.

Käsittelyltään runot ovat lämmintä, arjesta pieniä ihmeitä löytävää kerrontaa, jossa on kuitenkin särmää ja aavistus nurinaakin.

Rea Tiirola-Tyni tuo palkintoraadin mukaan runoihinsa yllättäviä näkökulmia, salamiksi kasvavia lasin säröjä ja ihmisen osan ihmettelyä. Taustalla häämöttää usko elämään ja sen arkisiin iloihin.

Vuonna 1974 syntynyt Rea Tiirola-Tyni on taivalkoskelainen kirjastotoimenjohtaja ja kolmen lapsen äiti. Lapsuutensa Vihannissa viettänyt Rea on opiskellut muun muassa Joensuussa ja Turussa. Kirjoittamisen oppia on kertynyt Päätalo-instituutissa, jonka harrastajakirjailijoille suunnatun Möllärimestari-kilpailun esiraatiin Rea nykyisin kuuluu.

Runo-Kaarinaan Tiirola-Tyni osallistui kolmatta kertaa, ystävänsä painostuksesta. Hänen runojaan on aikaisemmin julkaistu esimerkiksi Hanna Ratilaisen toimittamassa antologiassa Keinuen, keinuttaen.

Runo-Kaarina on vuosittainen, valtakunnallinen runokokoelmakilpailu esikoisrunoilijoille. Kilpailu on avoin kaikille ja runojen aihe on vapaa. Kaarinan kaupunki julkaisee kustannuksellaan kilpailun voittaneen runoteoksen.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 150 kokoelmaa.

Julkaistavan kokoelman valitsi Kaarinan kaupungin nimeämä toimikunta, jonka puheenjohtajana toimii kirjailija Harri Raitis. Jäseninä ovat Kari Levola, Tommi Parkko, Mika Terho, Kari J. Kettula, Jenni Haukio, Pekka Kontturi ja Sirkka Mylly.

Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994.

Suosittelemme sinulle