Hyppää sisältöön

Dna-tutkimus paljastaa siittiön kunnon

Miesten lisääntymisterveydestä saadaan entistä tarkempaa tietoa dna-testeillä. Uusien tutkimusten mukaan miesten sukusolujen dna-vauriot ovat usein lapsen saannin esteenä. Dna-vaurioita aiheuttavat usein epäterveelliset elämäntavat.

Siittiöiden laatu ja määrä ovat heikentyneet maailmanlaajuisesti viimeisten vuosien aikana. Myös Suomessa on havaittu miesten sukusolujen määrän vähentymistä. Maailman terveysjärjestö WHO on laskenut viimeisessä käsikirjassaan ns. normaalin siittiömäärän tasoa.

- Kun vielä vuonna 1999 julkaistussa käsikirjassa raja asetettiin 20 miljoonaan siittiöön millilitraa kohden, on hiljattain julkaistussa käsikirjassa raja laskettu 15 miljoonaan, ylilääkäri Aarne I. Koskimies kertoo.

Koskimiehen mukaan toistaiseksi ei voida sanoa, että miesten hedelmällisyys olisi heikentynyt.

- Ei tästä suoria johtopäätöksiä voida tehdä miesten hedelmällisyyden vähentymisestä, mutta tasaisesti siittiötiheydet ovat pienentyneet, Koskimies sanoo.

Raskauden todennäköisyys paranee

Uudet tutkimukset helpottavat lapsensaantiongelmien kanssa painiskelevia pareja. Etenkin hoitomuotojen valintaan tarkat dna-tutkimukset tuovat lisätietoa. Dna-rappeumaa voidaan korjata elämäntapojen muutoksella.

- On todettu, että monet ulkoiset tekijät aiheuttavat dna:n pilkkoutumista. Esimerkiksi tupakointi ja ylipaino lisäävät pilkkoutumista. Lisäksi krooniset sairaudet, kuten diabetes, lisäävät dna:n pilkkoutumista. Kun esimerkiksi elämäntapoja korjataan, dna:n pilkkoutuminen vähenee ja lisääntymiskyky paranee. Myös miehillä hedelmällisyys laskee iän myötä.

Koskimies kaipaisi nykyiseen keskusteluun enemmän puhetta parhaasta hedelmällisyysiästä.

- Ehkä siitä pitäisi puhua enemmän, koska monesti luotetaan hedelmöityshoitoihin ja niiden tuloksiin. Kovin myöhään lähdetään hakemaan hoitoja ja on selvää, että lähempänä 40 ikävuotta tulokset eivät ole enää niin hyviä kuin kolmenkympin tietämillä.

Lääketieteen Nobel-palkinto myönnettiin tänä vuonna koeputkihedelmöityksen kehittäneelle tutkija Robert Edwardsille. Suomessa koeputkihedelmöityksessä onnistui ensimmäisenä ylilääkäri Aarne I. Koskimies.

Suosittelemme sinulle