Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Keuruun uusi lämpövoimala valmis koeajoon

Keuruun uusi lämpövoimala valmistuu käyttöön joulukuun puolivälissä. Varissaareen rakennettu lämpövoimalaitos on seutukunnan suurin investointi kautta aikojen. Laitos toimii biopolttoaineella, pääosin puulla.

Tästä tulee lämpöä ja sähköä keuruulaisille.
Kuva: YLE / Riikka Pennanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Varissaareen valmistuvan Keuruun uuden lämpövoimalan rakentaminen etenee aikataulussaan. Viime viikkoina tehdyt laitteistojen viimeiset puhdistukset eli ulospuhallutukset ovat nyt lopuillaan, kertoo toimitusjohtaja Seppo Alander Keuruun Lämpövoima Oy:stä:

- Näillä puhdistetaan kattilaa sisältä, ja sen jälkeen tämä höyry on täysin puhdasta. Laitoksen höyryturbiinin siivet eivät kestä minkäänlaisia epäpuhtauksia. Kun nyt vesi höyrystetään ja paineen alaisesti lasketaan ulos, niin sieltä lähtee loputkin pienet epäpuhtaudet, kertoo Alander.

Ulospuhallukset ovat Alanderin mukaan sujuneet hyvin ja ne saadaan päätökseen tällä viikolla. Sen jälkeen käynnistyy voimalan koeajo.

- Kyllä tässä vielä on työtä ihan tarpeeksi näiden säätöjen ja hienoviritysten kanssa, vakuuttaa Alander. Hän muistuttaa, että koeajojen jälkeen tarvitaan vielä kahden viikon häiriötön ajanjakso, ennen kuin laitos voidaan ottaa kaupalliseen käyttöön.

Energiaa puuvetoisesti

Varissaaren lämpökeskus tuottaa biopolttoaineella vuosittain yli 50 000 MWh höyryä teollisuudelle, ja pääosa käytetään kaukolämmön valmistukseen. Laitos kattaa 65 prosenttia Keuruun keskustan kaukolämpöverkon energiantarpeesta.

- Alussa me kyllä aloitetaan ihan täysin puulla. Turvetta aletaan polttaa, kunhan ensimmäisiä säätöjä on saatu tehdyksi, kertoo toimitusjohtaja Seppo Alander. Tavoitteena on käyttää polttoaineena 80 prosenttia puuta, 20 prosenttia turvetta vuositasolla.

- Kesäaikaan se turpeen osuus on kuitenkin huomattavasti pienempi, arvioi Alander.

Talviaikana lisäenergia tuotetaan raskaalla öljyllä Yliahon lämpökeskuksessa.

Varissaareen valmistuva lämpövoimalaitos on seutukunnan suurin investointi kautta aikain. Se tuo kaivattua työtä Keurusseudulle.

Suosittelemme