Hyppää sisältöön

Nettihenkkareilla pyritään lisäämään luottamusta internetissä

Netissä lisääntyvät huijaukset houkuttelevat alalle uusia turvallisuutta tarjoavia yrityksiä. Suomessa kehitetty "nettihenkkari" pyrkii lisäämään netinkäyttäjien keskinäistä luottamusta muun muassa kaupankäynnissä. Kansalaisten netin käytön oikeuksia puolustava EFFI ry pitää uusia palveluita myös riskialttiina.

Internetin kauppapaikoissa myydään, ostetaan, vaihdetaan, huutokaupataan, vuokrataan, haetaan seuraa, rekrytoidaan työntekijöitä ja etsitään ystäviä. Loputtomassa kontaktivirrassa on usein melko vaikeaa tietää, onko vastakkainen osapuoli todella se henkilö, joksi hän itsensä esittelee. Keskinäisen luottamuksen herättäminen internetissä onkin kasvava markkina.

- Me teimme Nettiautossa tutkimuksen autoilmoituksista, että mitä tapahtuu, kun niihin laittaa nettihenkkarit. Niihin ilmoituksiin, joissa oli nettihenkkarit, tuli keskimäärin 40 prosenttia enemmän klikkejä. Sähköisen kaupankäynnin tilanteessa se on aivan selvää, että luottamuksen kasvattamisesta on lisäarvoa, kertoo suomalaisen North id:n toimitusjohtaja Pasi Lindholm.

Parin vuoden kokeilujakson aikana henkilötietonsa on rekisteröinyt 4 500 internetin käyttäjää. Palvelu maksaa kymmenen euroa vuodessa.

- Tällä hetkellä meidän vaatimamme perustiedot ovat nimi, sukupuoli ja syntymäaika. Lisäksi perustieto on se, että henkilö on tunnistettu verkkopankkitunnuksilla, kertoo Lindholm.

Palvelut alttiita huijauksille

Kansalaisten nettioikeuksia valvovan Effi ry:n puheenjohtaja Tapani Tarvainen kehottaa tutustumaan henkilötietopalveluja tarjoavien yritysten käyttöehtoihin. Hän myös muistuttaa, että mikä tahansa internetissä oleva palvelu on altis huijauksille.

- Vastaavanlaista palvelua voi tarjota kuka tahansa. Samanlaisen sivuston voi tehdä voi myös huijari, joka tekee samanlaisen ja samannäköisen sivuston, joka houkuttelee ihmisiä syöttämään tietonsa, esimerkiksi pankkitunnuksensa. Tässä ehkä tulee levitettyä henkilötietoja enemmän kuin on tarpeen, varoittelee Tarvainen.

Hän epäilee, että henkilötietopalvelut eivät loppujen lopuksi ole niin tietoturvallisia kuin luvataan.

- Vähän pelkään, että tässä kuitenkin tiedot leviävät enemmän kuin on tarkoitus, Tarvainen epäilee.

Internetissä surffaillessa kannattaakin muistaa, että harkinta ja varovaisuus ovat parasta tietosuojaa.

Suosittelemme sinulle