Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Täyttä fiaskoa jo 30 vuotta

Joensuulainen harrastajateatteri Fiasko juhlii 30-vuotista taivaltaan 10.10.10. Aleksis Kiven päivä on hieno ja arvokas ajankohta viettää syntymäpäivää. Fiaskolaiset aikovat juhlia sunnuntaina kymmenestä kymmeneen.

Turire Hindikka, Teatteri Fiaskon 30-vuotisjuhlan näyttelytyö
Tuire Hindikka on toiminut Teatteri Fiaskon ohjaajana alusta alkaen. Kuva: YLE / Ilona Huovinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kello 10 avataan Pakkahuoneen vintillä Joensuussa näyttely. Päivän aikana esitetään Outoja suhteita -komedia sekä uunituore näytelmä fiaskolaisuudesta, jonka nimi on YkskytäYks. Illan hämärtyessä kello 18 on vuorossa konsertti ja tanssiohjelma.

Pakkahuoneella pidetään myös pienimuotoiset filmifestivaalit. Näytillä on lyhytfilmejä, joissa Fiaskon näyttelijät ovat esiintyneet.

Seuraavaksi miksattua Beckettiä

Teatteri Fiaskon ohjaajana alusta lähtien toiminut Tuire Hindikka kertoo, että juhlien jälkeen odottavat uudet haasteet. Elokuulle 2011 on suunnitteilla kulttuurivaihtoa USA:n kanssa. Minnesotan osavaltiosta, Central Lakes Collagesta saapuu Joensuuhun 30 amerikkalaista teatteriopiskelijaa. Heidän kanssaan on suunnitteilla yhteisnäyttelimistä.

- Esimerkiksi absurdista klassikosta, Samuel Beckettin Huomenna hän tulee -näytelmästä amerikkalaiset tekevät oman versionsa ja me Fiaskon kanssa oma. Sitten me miksaillaan niitä yhdessä.

Monen nuoren kasvattajaseura

Teatteri Fiasko on Joensuun seudun kansalaisopiston teatteriopintojen ryhmä, joka on suunnattu erityisesti aikuisille. Mukana on myös nuoria. Ryhmässä on 15 jäsentä.

Teatteri sai alkunsa, kun Joensuun silloinen vapaaopisto etsi puhe- ja näyttämötaiteiden opettajaa. Tuire Hindikka haki paikkaa ja tuli onnekseen valituksi. Hän on viihtynyt työssään hyvin.

Hindikan mukaan Fiasko on ollut merkittävä kasvattajaseura. Harrastajateatterista moni on ponnistanut alan ammattilaiseksi.

- On valmistunut näyttelijöitä, esitystaiteen maistereita, valaistus- ja äänisuunnittelijoita ja dramaturgeja. Teatterista on siis lähtenyt nuoria taide- ja teatteriammatteihin, mutta perusjoukko on ollut ja pysynyt paikoillaan.

Intia jätti jälkensä

Fiasko on kiertänyt paljon maailmaa ja tehnyt yhteistyötä eri maiden kanssa. Kulttuuriretkien monista kohteista mieleenpainuvin on ollut Intia, jossa teatterilaiset kävivät jo vuonna 1991.

- Kaikki matkat ovat olleet suunnattoman arvokkaita ja ovat avartaneet hirveästi. Minulle ensimmäinen Intian matka on ollut kaikkein eniten uutta ajattelua antava, kertoo Teatteri Fiaskon ohjaaja Tuire Hindikka.

Suosittelemme