Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Desmond Tutu eläköityy luksusristeilyllä

Etelä-Afrikan anglikaanisen kirkon entinen arkkipiispa, Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu Desmond Tutu on jäänyt eläkkeelle. Julkisuudesta vetäytymisensä kunniaksi Tutu lähti viisi kuukautta kestävälle maailmanympäripurjehdukselle luksusristeilijällä.

Arkkipiispa Desmond Tutu.
Arkkipiispa Desmond Tutu Lontoossa 5. elokuuta. Kuva: Andy Rain / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskeisesti Etelä-Afrikan rotusortopolitiikan loppumiseen vaikuttanut Desmond Tutu kertoi kesällä vetäytyvänsä julkisista tehtävistään ja julkisuudesta täyttäessään 79 vuotta. Syntymäpäivä on tänään, 7. lokakuuta.

Etelä-Afrikassa on suhtauduttu epäillen Tutun julkisuudesta vetäytymisaikeiden kestävyyteen.

Tutu jäi eläkkeelle arkkipiispan tehtävästä jo 14 vuotta sitten, mutta on toiminut sen jälkeen poliitikkojen neuvonantajana ja puhujana sekä perustanut rauhanjärjestön. Rauhanjärjestössä hän aikoo työskennellä jatkossakin. Hän aikoo myös osallistua vanhempien valtiomiesten järjestön toimintaan ja muiden Nobel-palkittujen kanssa muodostamansa ryhmän toimintaan konfliktien rauhanomaisen ratkaisemisen edistämiseksi.

Tutu palkittiin vuonna 1984 Nobelin rauhanpalkinnolla väkivallattomasta taistelustaan Etelä-Afrikan rotusortoa vastaan. Rotusorron päättymisen jälkeen hän johti totuuskomissiota, jonka tehtävänä oli sovitella apartheidajan rikoksia.

Suosittelemme