Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Kokoomuksen ajama kerjuukielto vastatuulessa hallituksessa

Kokoomus saattaa jäädä hallituksessa yksin kerjäämiskiellon kanssa. Hallituspuolueista vihreät ja RKP vastustavat ehdotettua ankaraa kerjäyskieltoa, ja myös keskusta arvostelee esitystä. Oikeusministeriön mukaan esityksen läpimeno voisi kiristää Suomen lainsäädännön yhdeksi Euroopan tiukimmista.

Muut hallituspuolueet arvostelevat kokoomuksen ajamaa kerjäämisen kieltämistä.
Avaa Yle-sovelluksessa

Sisäministeriön työryhmän keskiviikkoinen esitys kerjäämisen kieltämisestä lailla sai tuoreeltaan täystyrmäyksen. Lakiesitystä moititaan surkeasti valmistelluksi, romaneja syrjiväksi ja ihmisoikeuksien vastaiseksi. Lunta tuli tupaan ihmisoikeus- ja romanijärjestöiltä, oikeusoppineilta, vähemmistövaltuutetulta ja ministeriöiltä.

Myöskään muut hallituspuolueet eivät näytä tukevan kerjäyskieltoa ajavaa kokoomuslaista sisäministeriä Anne Holmlundia. RKP ja vihreät vastustavat kerjäämisen kieltämistä, myös keskusta pitää sisäministeriön työryhmän esitystä ongelmallisena. YLE Uutiset tiedusteli puolueiden kantoja kerjäämiskieltoon puoluesihteereiltä.

- Meillä tietysti ministeriryhmä joutuu tämän ensi kädessä harkitsemaan, jos ministeri Holmlund haluaa tätä hallituksessa viedä eteenpäin. Voisi kuitenkin sanoa, että ensimmäinen reaktio on aika kriittinen, sanoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

- On suuria epäilyksiä, että kohdistuisiko tämä syrjivästi vain yhteen kansanryhmään, Laaninen jatkaa.

Kerjäyskielto ei yleinen Euroopassa

Oppositiosta kerjäyskieltoa kannattaa vain perussuomalaiset. Vasemmistoliitto vastustaa ja kristilliset sekä SDP kallistuvat suunnilleen siihen että kieltolinja tuskin ratkaisee mitään. Ministeri Holmlundilta ei saatu kommenttia.

Oikeusministeriön mukaan kieltoesityksen läpimeno voisi kiristää Suomen lainsäädännön Euroopan kerjäläisvastaisimpiin, jos kadulla istuvia hiljaisia kerjäläisiä todella aletaan sakottaa. Yhtä tiukka linja on lähinnä Tanskassa ja Britanniassa, mutta ainakin saarivaltakunnassa poliisi puuttuu käytännössä vain aggressiiviseen kerjäämiseen.

Kerjäläistyöryhmän yhteenvedon perusteella kerjäyskielto ei ole Euroopassa tavallinen, vaan yleisin on Suomen nykylinja eli se että vain häiritsevä käyttäytyminen on kielletty.

Suosittelemme