Hyppää sisältöön

Häkämies ei halua puolustusta vaalitaistelun aiheeksi

Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan puolustusvoimien täysremontti pitäisi aloittaa hallitusohjelmalla ja puolustukseen keskittyvällä selonteolla. Laajempi turvallisuuspoliittinen selonteko olisi vuorossa myöhemmin.

Häkämies siis torjuu oppositiopuolue SDP:n vaatimuksen puolustuspoliittisesta työryhmästä vielä tällä vaalikaudella.

Puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen avasi puolustuskeskustelun syyskuussa, kun hän esitti puolustusvoimain perusteellista uudistusta.

Häkämies hahmottelee nyt uudistuksen marssijärjestystä. Kevään hallitusohjelmaan pitää saada remontista maininta, jonka jälkeen on puhtaasti puolustukseen keskittyvän selonteon aika. Perinteinen turvallisuuspoliittinen selonteko jäisi myöhempään aikaan.

- Kysymys on siitä, tehdäänkö laaja selonteko, jossa puolustus on osa vai käynnistetäänkö puolustuksen osalta juuri näistä aikataulusyistä oma selontekonsa. Tämä pitää pohtia ja päättää.

Omaa arviotaan marssijärjestyksestä hän pohjustaa huomauttamalla, että aikataulupaineita on puolustuksessa. Se olisi hyvä aloittaa mahdollisimman pikaisesti.

- Voisi olla erillinen puolustustyöryhmä tai puolustusselonteko - mikä sen nimi sitten olisikaan. Sitä täydennettäisiin laajemmalla selvityksellä, Häkämies muotoili.

Turvallisuuspolitiikka arvioon Halosen seuraajan kanssa

Käytännössä nykyinen ylipäällikkö, presidentti Tarja Halonen voisi osallistua puolustuselonteon laadintaan, mutta turvallisuuspoliittinen osio tehtäisiin hänen seuraajansa kaudella.

Pääoppositiopuolue SDP:n on esittänyt vielä ennen ensi kevään vaaleja perustettavaa parlamentaarisesta puolustustyöryhmää, mutta tämän vaatimuksen Häkämies torjuu.

- Se on tietysti heidän näkemyksensä. Itse lähtisin siitä, että haasteet on nyt kuvattu ja minusta olisi hyvä, että puolustus ei tulisi vaalitaistelun aiheeksi, vaan että vaalien jälkeen prosessi käynnistettäisiin nopeasti, Häkämies sanoo.

Suosittelemme sinulle