Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Konkari ja oppipoika Alamaailmassa

Uusi rikossarja Alamaailma kertoo nykypäivän Suomesta kansainvälisen huumekaupan kauttakulkumaana. Keskeisiä rooleja näyttelevät Martti Suosalo ja Max Ovaska vierailivat Ylen Aamu-tv:ssä. Suosalo kertoi haastattelussa aikovansa luopua elokuvista ja keskittyä jatkossa teatteriin.

TV 1:ssä alkaa tänä iltana uskottavuuteen pyrkivä rikossarja Alamaailma. Se kertoo nykypäivän Suomesta kansainvälisen huumekaupan kauttakulkumaana idän ja lännen välissä. Aamu-tv:n vieraina kävivät keskeisiä rooleja sarjassa näyttelevät Martti Suosalo ja Max Ovaska.
Avaa Yle-sovelluksessa

Alamaailma-rikossarja perustuu Marko Leinon palkittuun dekkariin Ansa. Sarja on kuvattu kaksi vuotta sitten.

Martti Suosalo esittää sarjassa huumepomoa, johon Max Ovaskan esittämä, pahoille teille hairahtunut nuori mies tutustuu vankilassa. Kun huumepiirit eivät ole järin tuttuja, päätti Suosalo ammentaa rooliin aineksia muuta kautta.

- Lähdin siitä, että on tämä nuori mies ja sitten vanhempi konkari. Yritin tehdä mahdollisimman sympaattisen henkilön, isovelimäisen, vähän niin kuin nuoriso-ohjaajan.

Isovelimäinen asetelma on myös näyttelijöiden välillä. Suosalo on kokenut ja tunnettu näyttelijä kun taas Ovaska on uransa alussa. Ovaska sanookin oppineensa Suosalolta esimerkiksi läsäolosta kohtauksessa.

- Mielenkiintoisinta on kyky rauhassa hengittää sitä luomusta eli roolihenkilön luonnetta ilman sen suurempaa tarvetta näytellä, Ovaska sanoo.

Suosalokin sanoo oppineensa nuoremmalta kollegaltaan.

- Tuoreutta, joka on itseltä hävinnyt. Sitä on kuitenkin kasvanut väärään suuntaan jo miljoona vuotta sitten, Suosalo nauraa.

Alamaailma-sarja tavoittelee kansainvälistä levitystä. Lupaava ensiaskel on ainakin pääsy Ranskaan televisiosarjafestivaaleille ainoana suomalaissarjana.

Suosalo ei halua enää elokuvaan

Suosalo on nähty usein sekä elokuvissa että teatterin lavalla. Hänen mukaansa ne ovat kaksi erilaista maailmaa. Elokuva tehdään pienissä pätkissä. Esimerkiksi yhdestä kohtauksesta tehdään laaja kuva ja sitten lähikuvia, ja koreografia pitää kuitenkin toistaa samanlaisena molemmissa. Leikkaajalle täytyy jättää pelivaraa.

- Näytelmän sisällä voi enemmän varioida ja sitä tulee tehtyäkin, kun kymmeniä ellei satoja kertoja näyttelee sitä samaa, Suosalo sanoo.

Suosalo sanoo, että elokuvien aika on häneltä ohi. Elokuvia tehdään usein kesäisin ja mikäli näyttelijä tekee talviaikaan parisataa näytöstä, kesällä tekee mieli levätä.

- Täytyy tulla todella mielenkiintoinen tarjous, että enää lähden.

Ovaskaa elokuvan tekeminen kiinnostaa, kunhan työllä on sanottavaa.

- Sellainen tuotanto kiinnostaa, joka tähtää silkan viihteen tuolle puolen, jolla on jotain annettavaa muutakin kuin hiljaisuuden täytettä.

Viime kesänä Ovaska oli tekemässä Roskisprinssi-elokuvaa.

Suosalon uusin hanke on keskiviikkona Aleksanterin teatterissa ensi-iltaan tuleva aikuisten nukketeatteri-esitys, joka kertoo ihmiskaupasta mustaa huumoria viljellen.

Alamaailma alkaa tänään maanantaina TV1:ssä klo 21.30

Suosittelemme sinulle