Hyppää sisältöön

Taikuri paljastaa huijareiden metkut

Taikuri Pete Poskiparta jatkaa Harry Houdinin ja James Randin jalanjäljissä ja paljastaa kuulijoilleen, millaisia keinoja huijarit käyttävät.

Kuva: YLE / Jouni Koutonen

Taikuri ja mentalisti Pete Poskiparta ihmetteli aikoinaan, että osa ihmisistä uskoi hänellä olevan yliluonnollisia kykyjä, vaikka hän nimenomaan kertoi olevansa esiintyjä, joka on harjoitellut temppunsa.

- Kuinka suuren huijauksen silloin saisikaan aikaan esiintyjä, joka antaisi ymmärtää, että hänellä todella on noita voimia, Poskiparta ihmettelee.

Kahlekuningas haistaa palaneen käryä

Pete Poskiparta esittelee legendaarisen Harry Houdinin (1874-1926) alan uranuurtajana. Houdini oli mennyt näkijän puheille aivan tositarkoituksella saadakseen yhteyden kuolleeseen äitiinsä.

Aluksi Houdinin huomion kiinnitti se, että hänen äitinsä viesti englanninksi, kielellä jota hän ei lainkaan osannut.

Tämän jälkeen Houdini alkoikin huomata taikurin ammattitaidollaan, miten näkijä varsinaisesti hommat hoiteli.

- Houdini oli aika hyvä esimerkki myös erilaisten näkijöiden ja parantajien puheille hakeutuvista. Jos ihminen on menettänyt rakkaan läheisen tai on kuolemansairas, hän on varmasti taipuvainen yrittämään mitä hyvänsä.

Huijaus on uskomisen asia

Monissa huijaustapauksissa uskonto on kuvassa mukana. Pete Poskiparta ei kuitenkaan suostu syyttämään uskontoja tai uskovia, vaan uskoa hyväksi käyttäviä.

- Uskossa olevan on varmasti vaikea ajatella samoin uskovan olevan väärillä asioilla. Aivan sama kuin jos menemme hienoon ravintolaan, automaattinen oletus on, että ruoassa ei ole hometta - ja jos on, se kuuluu siihen.

Huijaaminen ei lopu - eikä taikominen

Kuuluisa huijareiden paljastaja-taikuri James Randi paljasti uskonnon avulla miljoonia hankkineen yhdysvaltalaisen Peter Popovin, joka lupasi esimerkiksi sairauksien parantumisia. Popov osasi kertoa eteensä tulleen ihmisen nimen, osoitteen ja luvata paranemisen sairaudesta, jota hänelle ei ollut mainittu.

Randi keksi, että Popov sai tiedot korvaansa vaimoltaan, joka luki uhrien esirukouspyynnöt hänelle radiolähettimen kautta.

Popovin bisnekset meninvät paljastumisen jälkeen mönkään ja hän teki konkurssin.

- Turhauttavinta ja ikävintä on, että kaikkien paljastusten jälkeen kukaan ei tunnu ottavan opikseen. Samat huijaukset tulevat vastaan eri muodoissa, Pete Poskiparta harmittelee.

Peter Popov on sittemmin myynyt "pyhää vettä".

Taikureiden ammattikunnan sääntö on tietysti, että taikatemppuja ei paljasteta. Pete Poskiparta sanoo, että hänen Kuinka meitä huijataan -esityksensä vuoksi ei kenenkään taikurin pidä huolestua. Hän esittelee muutaman huijauksen juonen yleisölle, mutta siinä ei vielä taikurin repertuaari ole vaarassa.

- Siksi toisekseen, taikuri saa tempun näyttämään hämmästyttävältä, vaikka hän kertoisi edeltäkäsin, miten se tehdään.

Suosittelemme sinulle