Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Kisa konservatiivien äänistä käy kuumana

Taistelu konservatiivien äänistä ensi kevään eduskuntavaaleissa käy jo nyt kuumana. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen vaatii abortin kieltämistä ja myös homoparien oikeus avioliittoon jakaa liberaaleja ja konservatiiveja.

Päivi Räsänen
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun suuret puolueet kilvan kosivat liikkuvia äänestäjiä lähinnä poliittisen keskikentän vapaamielisistä, niin perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit tarjoavat konservatiiveille kotia, uskontoa ja isänmaata.

Yhdeksi vaaliteemaksi on nousemassa homoparien oikeus avioliittoon.

-Me emme ole nostaneet sukupuolineutraalia avioliittoa vaaliteemaksi. Sen tekivät nyt vihreät, jotka ajavat sitä hallitusohjelmaan, mutta meidän tavoitteemme on estää se näissä tulevissa vaaleissa, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo.

Räsäsen mukaan abortit pitäisi kieltää.

-Kyllä mielestäni pitäisi. Ellei nyt äidin henki ole vaarassa. Toki sellaisessa tilanteessa joudutaan tekemään sitten sitä punnitsemista, mutta elämää tulisi suojella silloinkin kun elämä on pientä ja heikkoa. Ihmisen elämä alkaa hedelmöityksessä ja nykyinen lainsäädäntö ei anna suojaa syntymättömän lapsen elämälle, Räsänen linjaa.

Vaatimus kuvaa kiihkoa, jolla konservatiivien äänistä nyt kisataan. Hurjassa kannatusnousussa olevien perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vetää moraaliasioissa äärikonservatiivista linjaa ja kristillisdemokraatit yrittävät pysyä rinnalla.

Kokoomuksessa hillitään konservatiivien pakoa

Vaaran merkit on nähty kokoomuksessa, jonka puoluekokous näytti vihreää valoa homoparien avioliitoille. Kokoomuksen eduskuntaryhmä painaa punaista.

- Mutta avioliitto käsitteenä ja instituutiona kuuluu mielestäni vain naisen ja miehen väliselle liitolle, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz vetää rajaa.

Naapurista, keskustasta, kokoomuksen venettä keikutetaan. Eduskunnan keskustalainen varapuhemies Seppo Kääriäinen kirjoittaa YLE Uutisten nettisivuilla keskustan ja kokoomuksen eroista.

- Kokoomus on muuttunut liberaalipuolueeksi, liberalistiseksi puolueeksi ainakin viimeisten kannanottojensa perusteella, eduskunnan keskustalainen varapuhemies Seppo Kääriäinen arvioi.

Zyskowicz torjuu konservatiivien pakoa kokoomuksesta.

- Kokoomus kannattaa perinteisiä arvoja ja uskon, että sellaiset kysymykset kuin esimerkiksi isänmaallisuus - kokoomus on hyvin isänmaallinen puolue - ja sellaiset asiat kuin laki ja järjestys. Me haluamme, että roistot pannaan vankilaan eivätkä he hillu kaupungilla. Myös sellaiset asiat, jotka liittyvät kodin, perheen arvostamiseen, uskonnon arvostamiseen ovat konservatiivisesti ajatteleville äänestäjille tärkeitä, Zyskowicz listaa.

Konservatiiviäänestäjät ovat liikkeellä.

- Kyllä viime kuukausina on tullut hyvin paljon yhteydenottoja esimerkiksi keskustan ja kokoomuspuolueen riveistä joissa on ihan kerrottu, että puolue vaihtuu tai äänestyskohde vaihtuu, Kristillisdemokraattien Räsänen kertoo.

Keskustan Kääriäisen mukaan konservatiivien äänet hajaantuvat.

- Jakajia on kristillisdemokraateista, perussuomalaisista, varmaan keskustalaisista ja miksei myös SDP:stä. Kokoomuksesta en nyt oikein tiedä, Kääriäinen toteaa.

Suosittelemme