Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Mattimyöhäiset ryntäävät talvitakin pesulle

Ilman viileneminen on saanut ihmiset kaivamaan talvitakkinsa naftaliinista. Fiksut ovat muistaneet pesettää takkinsa jo keväällä. Kallion pesulan omistaja Ranjit Rana antaa vinkkejä niille, joiden takki on jäänyt vaille asianmukaista talvihuoltoa.

Pinttynyt valkoinen untuvatakki on pesty hohtavan puhtaaksi Kallion pesulassa. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranjit Rana kertoo, että ihmiset havahtuvat syksyisin talvitakin kaipaavan pesua. Takki unohtuu monelta keväisin komeron perälle, kun aurinko alkaa paistaa.

– Kyllä tänne tuodaan talvivaatteita pesuun melkein joka päivä, vaikka keväisin niitä tuodaan kyllä eniten.

Kylmän ilman iskiessä ihmiset haluavat talvitakin pois pesulasta mahdollisimman nopeasti, joten pesulassa on ollut kiireistä viime viikkoina. Villaulsterin saa pesulasta parin päivän sisällä, mutta untuvatakit tarvitsevat vähintään kolmen päivän toimitusajan. Untuvatakit pitää pestä vedellä, jotta ne saadaan puhtaaksi ja kuivata kunnolla, mikä vie aikaa. Rana toteaa, että untuvatakin voi puhaltaa kuivaksi ainoastaan, mikäli tuoteseloste sen sallii.

– Takin kangas ja untuvatäyte voivat kärsiä pahasti, jos takkia yritetään kuivata pikaisesti täydellä lämmöllä. Pitää käyttää puolilämpöä, mikä lisää kuivumisaikaa.

Pesutuloksen kannalta on parempi, että takit tuoda pesulaan ennen kuin ne ovat pinttyneen lian peitossa, eli ne pestään säännöllisesti edes kerran vuodessa. Takkien ongelmakohdat kaulukset ja hihansuut keräävät ihosta rasvaisen rannun takkiin. Naisilla takkiin tarttuu erityisesti meikkiä.

– Rasvatahrat me saadaan pois erikoisaineella eli hientahranpoistoaineella, joka laitetaan vaikuttamaan takkiin ennen pesua.

Moni yrittää poistaa rasvatahroja kotikonstein tahranpoistoaineella ja tahraa kovasti jynssäämällä.

– Ei tahranpoisto kyllä niillä keinoilla onnistu. Me saadaan esimerkiksi kauluspaidoista hiki- ja rasvatahrat pois ainoastaan tällä Saksasta tuotetulla kalliinpuoleisella tahranpoistoaineella.

Intiasta Suomeen 30 vuotta sitten muuttanut Ranjit Rana on pyörittänyt Harjutorilla sijaitsevaa Kallion pesulaa parikymmentä vuotta.

Suosittelemme