Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kaivosmiesten pelastumisesta ilon juhlat Chilessä

Ilo San Josén kaivosmiesten pelastumista on vallannut Chilen. YLE Uutisten toimittaja Auli Leskinen kertoo, että kirkkojen kellot ja autojen äänitorvet ovat soineet, kun Chile on juhlinut kaivosmiesten kahden kuukauden piinan päättymistä.

Niin kaivosalueella kuin Santiagossa on juhlittu liikuttuneina kaivosmiesten pelastumista.
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaivoksella omaisten leirissä tunnelma on ollut korkealla ja kuohuviinipullot ovat poksahdelleet. Niin omaiset kuin vartiointitehtävissä olleet sotapoliisitkin ovat liittyneet juhlintaan. Eläköön Chile -huudot ovat raikuneet ja pelastustyöntekijöitä on kiitelty vuolaasti.

Parhaassa kunnossa olevat kaivosmiehet kotiutuvat jo torstaina sairaalasta. Terveystarkastuksien jälkeen yhdellä miehellä on todettu keuhkokuume ja kaksi tarvitsee suukirurgiaa pahoihin hammastulehduksiin. Lisäksi kaksi miehistä kärsii tavallisesta kaivosmiehen ammattitaudista kivipölykeuhkosta, joka tekee hengittämisestä hankalampaa.

Presidentistä leivotaan sankaria

Chilen presidentille Sebastián Piñeralle on tullut pelastustöiden onnistumisesta onnitteluita eri puolilta maailmaa. Maailman lehdet myös hehkuttavat presidenttiä, joka seurasi kaivosmiesten ylösnousua paikan päällä alusta loppuun.

- Juoheva pelastusoperaatio muistutti itse Piñeraa, poliitikoksi ryhtynyttä liikepohattaa, kirjoittaa Wall Street Journal.

- Energisesti kriisiä hoitanut presidentti kasvatti suosiotaan, katsoi ranskalainen Liberation.

Lehdet olivat yhtä mieltä siitä, että San Josen tapaus jää ikuisesti uutishistoriaan. New York Timesin mukaan pelastuksen tunnelataus sai kokeneimmatkin toimittajat kyyneliin.

Onnellisen lopun saaneet kaivosmiehet ovat kansallissankareita koko elämänsä, kirjoittaa hollantilaislehti Volkskrant.

Suosittelemme