Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Tarton rauhasta 90 vuotta

Tänään tulee kuluneeksi 90 vuotta siitä, kun Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä solmittiin rauhansopimus. Viron Tartossa tehty sopimus päätti vastasyntyneiden Suomen tasavallan ja Neuvosto-Venäjän välillä käydyt ns. heimosodat.

Kartta
Tarton rauhassa Suomi sai Petsamon ja luopui vaateistaan Repolan ja Porajärven alueisiin. Kuva: YLE Uutisgrafiikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun Suomi itsenäistyi joulukuussa 1917, Suomessa oli halukkuutta liittää valtakunnan yhteyteen myös Karjalan suomensukuiset alueet jopa Kuolan niemimaata myöten.

Koska edelleen sisällissotaa käyvän Neuvosto-Venäjän kanssa asiasta ei päästy sopimukseen, suomalaiset vapaaehtoisjoukot tekivät vuosina 1918 - 1920 sotilaallisia retkiä Itä-Karjalaan, Viroon ja Petsamoon. Merkittäviä taisteluja ei kuitenkaan käyty.

Rauhanneuvotteluja alettiin käydä Tartossa kesäkuussa 1920. Suomen valtuuskuntaa johti aiemmin pääministerinä toiminut, tuolloin Kansallis-Osake-Pankin pääjohtajana työskennellyt Juho Kusti Paasikivi.

Rauhansopimuksessa 14.10.1920 Neuvosto-Venäjä tunnusti Suomen historialliset rajat, mutta Suomi sai lisäksi Jäämereen yltävän Petsamon alueen.

Sen sijaan Suomi luopui vaatimuksestaan Repolan ja Porajärven alueisiin, vaikka alueet olivat jo vapaaehtoisesti päättäneet liittyä Suomeen. Päätöksen seurauksena Repolan väliaikainen nimismies Bobi Sivén teki itsemurhan.

Suosittelemme