Hyppää sisältöön

Eduskunta vuokraa Helsingiltä etupihansa

Eduskunnan edessä oleva piha-alue siirtyy Helsingin kaupungilta eduskunnan vastuulle. Muutoksen tarkoituksena on selkeyttää ja helpottaa alueen hallinnointia ja hoitoa, mielenosoituksia pihalla voi järjestää entiseen tapaan.

Kuva: YLE

Eduskunta tarvitsee alueen pohjoispäätyyn avattavan uuden sisäänkäynnin takia. Myös talon laaja peruskorjaus on helpompi järjestää ja pihan luvatonta pysäköintiä voidaan valvoa paremmin, kun yksi taho vastaa koko alueesta. Aiemmin kaupungin eri virastot ovat vastanneet kadusta ja viheralueesta, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola.

– Tällä hetkellä eduskunnan tontti loppuu portaiden alimman askeleen jälkeen, tulevaisuudessa raja siirtyy kukka-istutusten luokse, niin että jalkakäytävä jää kaupungin alueeksi ja eduskunnan hallintaan siirtyvät katu ja viheralue.

Lisäksi mielenilmausten järjestäminen hoituu nykyistä sujuvammin, toteaa Jukka Savola.

– Mielenosoitus tapahtuu siten, että siitä tehdään ilmoitus poliisille, poliisi on sitten ilmoittanut siitä meille ja me on annettu lupa portaiden käytön osalta. Nyt sitten lupa tulee koko alueen osalta.

Kansalaiset tervetulleita eduskunnan portaille

Eduskunta ei aio rakentaa pihalle mellakka-aitoja, vaan kansalaiset pääsevät edelleen läheiseen kontaktiin edustajiensa kanssa, vakuuttaa Savola.

– Nimenomaan se on oikeistaan meidänkin tahto, koska vapaassa suomalaisessa yhteiskunnassa päättäjien kuulukin tietää mitä mieltä ihmiset on. Tämä on hyvä paikka siihen.

Vuokrasopimus solmitaan parin kuukauden sisällä ja tulevaisuudessa kaupungin kassaan kilahtaa vuokraa noin 40 000 euroa vuodessa. Samalla Helsingin paraatipaikan hoito siirtyy vuokralaiselle. Tämä sopii kaupungille oikein hyvin, toteaa puistovastaava Pekka Engblom Helsingin rakennusvirastosta

– Tämä kukkaryhmä kadun vieressä on ollut kallein elementti. Sen hoito on pyörinyt siinä 50 000 euron hujakoilla vuositasolla. Nyt kun tästä alueesta saadaan vielä vuokraa kaupungille, niin sehän on meille pelkkää tuloa vaan.

Suosittelemme sinulle