Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Räsänen Wallinille: Asiatonta

Kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen pitää kulttuuriministeri Stefan Wallinin (r.) arvostelua asiattomana. Wallinin mielestä Räsänen ei voi paeta vastuutaan kirkon joukkopaosta kutsumalla itseään tavalliseksi kirkon jäseneksi.

YLE TV2:n Homoilta.
YLE TV2:n Homoilta esitettiin 12. lokakuuta.
Avaa Yle-sovelluksessa

Wallin sanoo, että vaikka Räsänen kutsuu itseään "tavalliseksi kirkon jäseneksi", niin hänen asemansa kristilliset arvot omaavan puolueen puheenjohtajana ja monivuotisena lainsäätäjänä antaa Räsäsen sanoille jukisuudessa suuremman painoarvon kuin tavalliselle kirkon jäsenelle.

Wallin löytää 15 000 syytä, miksi Räsäsen pitää harkita uudelleen, jos Räsänen aliarvioi omaa rooliaan ja tapaansa käsitellä asioita tiistai-illan tv-keskustelussa. Wallin tarkoittaa keskustelulla TV2:n Homoiltaa, minkä jälkeen kirkosta oli sunnuntai-iltapäivään mennessä eronnut noin 15 000 ihmistä.

Jos Päivi Räsäsen tarkoitus on kääntää kirkon kelloja taaksepäin ja harventaa kirkon jäsenmäärää, hänen pitäisi sanoa se suoraan, eikä väistää seuraamuksia, kun Räsäsen valikoiva ihmisnäkemys alkaa vaikuttaa kirkon maineeseen ja talouteen, ärähtää Wallin.

Kulttuuriministerin mielestä ihmisten paras tapa vaikuttaa itselle tärkeisiin kysymyksiin on aktiivinen jäsenyys eri tahoilla. Kirkon asioihin voi vaikuttaa äänestämällä esimerkiksi lähestyvissä seurakuntavaaleissa, kehottaa Wallin.

"Asiatonta Wallinilta"

Räsänen on täysin päinvastaista mieltä kuin Wallin, ja kertoo puhuneensa televisiossa vakaumuksensa pohjalta myös kirkon jäsenenä, vaikka esiintyi myös kansanedustajana yhteiskunnallisessa keskustelussa.

-Ilman muuta voin. Minä olen myös kirkon jäsen ja olen myös kristitty, jolla on oma uskonnollinen vakaumus. Tuossa keskustelussahan oli toki myös yhteiskunnallisia aineksia. Olin siinä toki ottamassa kantaa myös kansanedustajana muiden kansanedustajien tavoin, mutta sitten siinä keskusteltiin myös kristilliseen uskoon ja kirkon opillisiin kysymyksiin liittyvistä asioista, joihin sitten jokainen keskustelija otti oman vakaumuksensa pohjalta kantaa.

"Joukkopako seurausta uutisoinnista"

– Olen korostanut sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta seksuaalisesta suuntauksesta, ja sen toin esiin myös tuossa keskustelussa. Mutta avioliitto ja adoptio-oikeus ovat miehen ja naisen välinen, ja niinhän se on tällä hetkelläkin lainsäädännössämme.

Räsäsen mukaan keskustelua seurannut kirkon jäsenten joukkopako on seurausta internet-ajan dominoefektistä.

– Varmasti siihen ohjelmaan reagoi muutama sata ihmistä. Mutta kun siitä uutisoitiin, siitä lähti tällainen vyöry liikkeelle.

Räsänen ei käsitä, että Wallin laittaa kaiken yhden keskustelijan syyksi ja pitää sanomisiaan maltillisina.

Räsänen oli Ylen Aamu-tv:n vieraana heti seitsemän jälkeen maanantaiaamuna.

Suosittelemme sinulle