Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Artistin ei tarvitse kärsiä luodakseen

Surullisuus saa luovuuden kukkimaan, sanoo yhdysvaltalaistutkimus. Melankolisten kappaleiden määrä ja jopa Aristoteleen kirjoitukset tukevat tätä tulosta, mutta Ultramariini-yhtyeen kitaristi Ville Aalto on eri mieltä. Häneltä syntyy kappaleita parhaiten silloin, kun on rauhallinen olo.

Ville Aalto ja Matti Koivu studiossa soittamassa
Ville Aalto (vas) ja Matti Koivu vierailivat Radio Hämeen aamulähetyksessä perjantaina 22. lokakuuta. Kuva: YLE / Mari Siltanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaikki filosofiassa, runoudessa ja politiikassa menestyneet miehet ovat melankolisia habitukseltaan, sanoi jo antiikin Kreikan filosofi Aristoteles. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen väite surullisuuden luomisvoimasta saa Ville Aallon hymähtämään.

- Tämähän on tällainen klassinen kärsivän taiteilijan myytti. Tuollaisesta ajattelusta voi olla haitallisia seurauksia. En ainakaan lähtisi hakeutumaan surulliseksi luomistarkoituksessa.

- Voi siinä olla jotain perää, mutta itse olen kokenut että rauhallinen ja turvallinen olo on kaikkein hedelmällisintä kasvualustaa luovalle toiminnalle ennemminkin kuin surussa ja pelossa eläminen.

Ultramariinin kappaleita ei voi syyttää kuitenkaan iloisiksi, vaan pikemminkin melankolisuuteen taipuviksi.

- On tullut huomanneeksi, että ehkä itse elää sellaisessa harhassa, että tekee mieltä ylentävää ja elämänliloista musiikkia. Muut eivät koe sitä aina niin, eivät edes omat yhtyetoverit.

Villen kommentin jälkeen alkaa yhtyetoveri Matti Koivu nauraa. Uuden Ydin-levyn kappaleiden perusteella kun Villen mielentilasta olisi voinut olla enemmänkin huolissaan.

Suosittelemme