Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Verisuonet palautuvat 10 vuotta tupakoinnin lopettamisesta

Tupakoinnin aiheuttamat haitalliset verisuonimuutokset vähenevät vähitellen tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Kiinalaistutkimuksen mukaan tähän menee kymmenestä pariinkymmeneen vuoteen.

Tupakoitsija karistaa palavaa savuketta tuhkakuppiin.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Havainto on tervetullut, sillä vaikka tupakoinnin verisuonihaitat on tunnettu pitkään, tieto tupakoinnin lopettamisen vaikutuksista on ollut vähäistä.

Tutkimusta varten tutkijat kuvasivat ultraäänellä 959 kiinalaismiehen kaulavaltimot.

Tupakoinnin 10–19 vuotta aikaisemmin lopettaneilla oli kuvausten perusteella noin puolet vähemmän valtimon sisäpintojen paksuuntumista ja valtimokovettumia kuin tupakoivilla. Yhteys oli vielä jonkin verran vahvempi, jos tupakoinnin lopettamisesta oli kulunut yli 20 vuotta. Tällöin valtimomuutokset olivat myös harvemmin vakavia.

Kiinalaisten havainnot lisäävät tietämystä tupakoinnin lopettamisen hyödyistä. Aiemmista selvityksistä tiedetään, että tupakoinnin lopettaminen puolittaa sydäninfarktiin sairastumisen riskin noin vuodessa.

Aivohalvauksen riski puolestaan vähenee tupakoimattomien tasolle 5–15 vuodessa ja keuhkosyövän vaara puolittuu kymmenessä vuodessa lopettamisesta.

Suosittelemme sinulle