Hyppää sisältöön

Pieni mylly jauhaa puhtaita jauhoja pussiin

Kaukana ovat ne ajat, kun lähes jokaiselta kylältä löytyi oma mylly. Myllyliiton mukaan Keski-Suomessa toimii tällä hetkellä vain kaksi pienmyllyä, Konnevedellä ja Äänekoskella. Nyt markkinoille on kuitenkin saatu uusi toimija, kun Lievestuoreen mylly on herätetty henkiin kuuden vuoden tauon jälkeen.

Kuva: YLE Keski-Suomi

Myllyä pyörittää viljelijä Tuomo Paananen. Hän ryhtyi mylläriksi, kun tilanne omalla tilalla muuttui.

- Luovuin karjasta ja tarvitsin varastotiloja viljalle. Kuulin, että myllyllä olisi varastotiloja ostettavana tai vuokrattavana ja näin tämä myllyi päätyi minun käyttööni. Se tuli vähän niinkuin sivutuotteena, naurahtaa Paananen.

Miehellä oli siis oma mylly, viljaa jauhettavaksi mutta mistä taidot? Tuomo Paananen ei jäänyt asiaa pidemmäksi aikaa pohtimaan, vaan kääntyi naapurikunnan myllärin puoleen.

- Tiesin, että Kangasniemen mylläri Jukka Liikanen on vapaana ja hän on käynyt minua täällä opastamassa ja neuvomassa, kertoo Paananen.

Kaksi myllypäivää viikossa

Lievestuoreen mylly on ollut hiljaisena kuutisen vuotta. Tuomo Paanasen mukaan myllyn henkiinherättäminen alkoi perusteellisella siivousurakalla.

- Me jouduttiin putsaamaan tämä lattiasta kattoon ja kaikki alakellarin puuosat vaihdettiin, koska ne olivat vähän lahonneet. Ja joitakin moottoreita kuivattiin ja laakeroitiin uudelleen, listaa Paananen remonttikohteita.

Korjaukset saatiin kuitenkin tehtyä nopeasti ja nyt mylly on jauhanut viljaa jo parin kuukauden ajan. Myllyllä jauhetaan kahtena päivänä viikossa, maanantaisin ja torstaisin. Tarvittaessa myllyä voidaan pyrörittää useamminkin.

Pussiin halutaan puhtaita jauhoja

Pienen myllyn pihaan kurvaa kahdenlaisia asiakkaita. Osa asiakkaista hakee puhdasta, lisäaineetonta jauhoa ja toiset taas haluavat jauhattaa omat viljansa. Pienen myllyn valtti onkin vahva paikallisuus. Myllyssä jauhettava vilja on paikallista ja sen alkuperä on tarkkaan tiedossa.

Lievestuoreen myllyn jauhoja myydään suoraan myllyltä ja niitä viedään myös maakunnan rajojen ulkopuolelle. Tuomo Paanasen mukaan pieniä myllyjä on jäljellä melko vähän ja siksi asiakkailta tulee soittoja pitkästäkin matkasta. Markkinointiin tarvitaan kuitenkin jatkossa suurempaa panostusta, jos pieni ja piskuinen mylly meinaa pärjätä suurten toimijoiden puristuksessa.

- Alku näyttää lupaavalta mutta markkinointiin täytyy kiinnittää enemmän huomiota. Toistaiseksi mylly pyörii vielä kahden miehen voimin, mutta voi olla, että ensi vuonna tulee jo jotain muutoksia, pohtii Paananen.

Suosittelemme sinulle