Hyppää sisältöön

Jane Austen luultua huolimattomampi kirjailija

Elegantista kielestä ja viimeistellystä tyylistä tunnettu brittikirjailija Jane Austen oli luultua huolimattomampi kirjailija. Oxfordin yliopiston tutkimus paljastaa, että Austenin käsin kirjoitetut liuskat vilisevät kielioppi- ja kirjoitusvirheitä.

Yksityiskohta Evert A Duyckinickin vuonna 1873 tekemästä Jane Austen -muotokuvasta. Kuva: YLE

Kirjallisuuden professori Kathryn Sutherland perehtyi yli tuhanteen Jane Austenin käsin kirjoittamaan liuskaan ja totesi, etteivät alkuperäiset tekstit ole ollenkaan niin täydellisinä kuin kirjailijan maine antaa olettaa. Jälkipolville on jäänyt elämään mm. Jane Austenin veljen luonnehdinta kirjailijan kuoleman jälkeen: ”tekstit tulivat hänen kynästään viimeisteltyinä”.

Kathryn Sutherlandin mukaan Austenin tunnettu hienovarainen täsmällisyys puuttuu alkuperäisistä teksteistä.

- Tekstin seassa on mustetahroja ja suttuja, tekstiä on yliviivattu, ja hän rikkoo useimpia englannin kielioppisääntöjä, luonnehtii Sutherland käsikirjoituksia.

Sutherlandin huomioiden perusteella näyttää siltä, että kustannustoimittajan William Giffordin rooli austenilaisen tyylin luojana on ollut luultua suurempi.

Jane Austin –tutkimus on syntynyt osana Oxfordin yliopiston projektia, jossa kirjailijan alkuperäiset tekstit on koottu yhteen ensimmäistä kertaa. Kirjailijan kuoleman jälkeen käsikirjoitukset jaettiin perikunnan kesken eikä niitä ole tutkittu kattavasti aikaisemmin.

Muun muassa Ylpeys ja ennakkoluulo ja Järki ja tunteet -kirjoistaan maailmankuulu Jane Austen kuoli vain 41-vuotiaana vuonna 1817.

Suosittelemme sinulle