Hyppää sisältöön

Poikien ympärileikkauksesta ei lakia

Pitkään valmisteltu poikien ympärileikkaukset salliva laki ei tule Suomeen. Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) ei aio tuoda lakia eduskuntaan. Lakia on vastustettu voimakkaasti, mutta esimerkiksi syyttäjät olisivat halunneet selvän lainsäädännön.

Paula Risikko
Suomi ei ryhdy sääntelemään poikien ympärileikkauksia lailla. Ympärileikkaukset sallivaa lakia on valmisteltu pitkään, mutta peruspalveluministeri Paula Risikko ei aio tuoda sitä eduskuntaan.

Muslimi-, tataari- ja juutalaisperheissä tehdään arvioiden mukaan vuosittain Suomessa ympärileikkaus 200 pikkupojalle. Pojat leikataan noin viikon ikäisestä lähtien.

Tyttöjen ympärileikkaus eli sukuelinten silpominen on Suomen lain mukaan pahoinpitelyrikos. Poikien ympärileikkauksesta ei sen sijaan ole selvää lainsäädäntöä ja ympärileikkauksen tehnyt lääkäri tai sen teettänyt vanhempi saattaakin syyllistyä pahoinpitelyyn.

Esimerkiksi neljä vuotta sitten Tampereella muslimiäiti sai syytteen pahoinpitelystä. Lopulta korkein oikeus hylkäsi syytteet.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmisteli jo seitsemän vuotta sitten lakia, joka sallisi poikien ympärileikkaukset. Mutta sen paremmin edellinen peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.) kuin nykyinen ministeri Paula Risikkokaan eivät ole vieneet lakia eduskuntaan.

Kun YLE Uutiset alkoi tehdä aiheesta uutista, ministeri Risikko teki nopeasti ratkaisunsa asiassa.

- Me olemme pohtineet tätä hyvin pitkään sosiaali- ja terveysministeriössä, ja monien keskustelujen ja arviointien jälkeen olemme päätyneet esittämään, että erillislakia ei tarvittaisi, Risikko sanoo.

Risikko perustelee päätöstä korkeimman oikeuden ratkaisulla.

- Turvallisissa olosuhteissa uskonnollisin perustein se on oikeuden mukaan sallittua, niin tämän tarkempaa lainsäädäntöä ei tarvita.

Kuumia tunteita herättävää poikien ympärileikkausta on puitu viime kuukausina erityisessä maahanmuuttoministeriryhmässä.

Ryhmän puheenjohtaja maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) ei suostunut YLE Uutisille kertomaan kantaansa asiaan. Huomenna keskiviikkona ministeri Risikko ilmoittaa ryhmälle, ettei aio tuoda lakia eduskuntaan.

Poikien ympärileikkauslakia ovat vastustaneet useat kanslaisjärjestöt, poliisit ja suuri osa lääkäreistä. Heidän mielestään toimenpide ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan. Selvää lainsäädäntöä moni taho, kuten syyttäjät, olisi kuitenkin halunnut.

- Mielestäni tämä on ehdottomasti asia, joka kuuluisi lainsäätäjän ratkaistavaksi. Mutta nyt näyttää ihan selkeästi sille, että poliittista vastuuta ei tässä asiassa ole haluttu kantaa, johtava syyttäjä Jouko Nurminen harmittelee.

Maahanmuuttoministeriryhmä pyrkii laatimaan nyt lainsäädännön sijaan ohjeita kunnille ja julkiseen terveydenhuoltoon. Yksi suuri kysymys on se, missä poikien ympärileikkaukset tulevaisuudessa tehdään ja kuka ne maksaa.

Suosittelemme sinulle