Hyppää sisältöön

MOT: Kolesterolilääkkeet eivät ehkäisekään kuolemia

Kolesterolia alentavat lääkkeet eivät välttämättä vähennäkään sydänkohtauksia tai kuolemia kuten aiemmin on väitetty. Niin kutsutut statiinilääkkeet kyllä alentavat kolesterolia, mutta moni tutkija ja lääkäri on huomannut, että tutkimuksista ei ole saatu näyttöä kuolemantapausten vähenemisestä.

Tabletteja pöydällä

Maanantain TV1:n MOT-ohjelmassa useat asiantuntijatahot kertovat, että kolesterolilääkkeet voivat jopa nostaa kuoleman riskiä.

Lisäksi kolesterolia alentavien statiinilääkkeiden on huomattu aiheuttavan myös muita haittavaikutuksia kuten haimatulehduksia ja diabetesta.

MOT-ohjelmassa kerrotaan lisäksi, että useiden tutkimusten mukaan korkean kolesterolin tiedetään olevan riskitekijä vain nuorille miehille. Haastatelluista asiantuntijoista moni myös väittää, että esimerkiksi ikääntyneille naisille korkea kolesteroli olisi itse asiassa hyvä asia.

Suomen Sydänliiton puheenjohtaja professori Matti Uusitupa sanoo, että ohjelma perustui pelkästään provokatiivisiin väitteisiin, mutta myöntää, että osa saattaa syödä kolesterolin alentamislääkkeitä turhaan.

- Ylivoimainen enemmistö vakavasti otettavista tutkijoista pitää LDL-kolesterolipitoisuutta suorassa syy-suhteessa valtimokovettumatautiin. Alentamalla kolesterolipitoisuutta lääkkein tai ruokavaliolla, saadaan valtimotautitapaukset vähenemään. Tästä on niin vahva näyttö, että tämä lipidihypoteesi kyllä kestää, Uusitupa selittää.

Statiinit ovat Uusituvan mukaan olleet pitkällä aikavälillä hyvin turvallinen lääkeaineryhmä.

- Mitä matalariskisimpiin henkilöihin mennään ja pyritään heidän kolesterolitasoaan alentamaan, niin suhteellinen hyöty käy entistä vähäisemmäksi, Uusitupa lisää.

Kolesterolin alentamislääkkeet ovat tällä hetkellä maailman myydyin lääkeryhmä. Suomessa kolesterolin alentamislääkkeitä syö tällä hetkellä lähes 700 000 ihmistä.

Suosittelemme sinulle