Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Teosto: Väärennökset eivät merkittävä ongelma

Suomalaiset muusikot eivät rikastu ohjelmistoväärennöksillä. Teoston toimitusjohtajan mukaan vuosittain paljastuu muutama väärinkäytös, jossa suomalaiset yhtyeet ovat vääristelleet raportteja suurempien tekijäkorvausten toivossa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Säveltäjien ja sanoittajien järjestön Elviksen puheenjohtaja Janne Louhivuori kertoi tiistain Savon Sanomissa, että yhtyeet vääristelevät keikkojen biisilistoja jälkikäteen, jotta saisivat enemmän Teosto-korvauksia. Raportteihin lisätään omia sävellyksiä ja jätetään pois oikeasti esitettyjä kappaleita, jolloin rahat eivät kulkeudu oikeille säveltäjille.

Teoston toimitusjohtajan Katri Sipilän mielestä vääristely ei ole mittava ongelma. Korvauksiin oikeutettuja on Suomessa noin 25 000, vilunkitapaukset ovat yksittäisiä.

- Teosto tilittää vuosittain suomalaisille musiikintekijöille yli 40 miljoonaa euroa tekijäkorvauksia. Keikkakorvaukset ovat tuosta potista noin viisi prosenttia. Suurin osa meidän korvauksista menee oikeaan osoitteeseen, sanoo Sipilä.

Yksittäisiä väärennöstapauksia paljastuu Sipilän mukaan muutamia vuodessa. Kaikkia tapahtumia, joissa musiikkia esitetään, ei pystytä valvomaan. Teosto tarkkailee esitysraportteja ja sisäinen työryhmä käy tarvittaessa kuuntelemassa keikkoja.

- Suurin osa muusikoista ja esittäjistä ymmärtää, että vain Teosto-raporttien kautta musiikintekijät saavat heille kuuluvat korvaukset, uskoo Sipilä.

Suosittelemme